Élelmiszergyárakat épít a KÉSZ Csoport Ukrajnában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 03. 02:17

Három különböző élelmiszeripari gyártelep kivitelezését kezdi el a napokban a KÉSZ Csoport Ukrajnában. A 2 éven belül megvalósuló beruházások összértéke meghaladja a 28 millió eurót – közölte a KÉSZ Holding Zrt. marketing igazgatója kedden az MTI-vel.

A Nestlé és a Roshen édességgyárak felépítése után ismét ukrajnai élelmiszeripari beruházásokban vehet részt a KÉSZ Csoport – tájékoztatott Pintyőke Marcell. Az összesen 14 futballpályányi – hozzávetőleg 50.000 négyzetméter – építési területű beruházások kivitelezése napokon belül elkezdődik – tette hozzá.

A három különböző élelmiszeripari gyár Ukrajna három városában, három különböző megrendelő igényei alapján valósul meg. Az idén 30 éves KÉSZ Csoport magyarországi szerkezetgyártó vállalatának: a kecskeméti KÉSZ Ipari Gyártó Kft.-nek is feladatot jelentenek a projektek, hiszen az acélszerkezeteket ez az üzem gyártja és szállítja majd a beruházások helyszínére.

Generálkivitelezőként az orosz Orimi Corporation megbízásából Brovariban tea- és kávécsomagoló üzemet, míg visszatérő megrendelőjének: a Roshen élelmiszeripari cégnek Vinnitsa városában tej, tejpor és tej sűrítmény előállító gyárat épít a KÉSZ Csoport ukrajnai leányvállalata. A harmadik projekt megvalósításán az Inkerman Corporation-nel működik együtt a magyar vállalatcsoport, mely az ukrán cég megbízásából egy, a Krím-félszigeten, Bakhchisarayban épülő bortermelő- és palackozó üzem acélszerkezetét biztosítja.

A legújabb projektek megbízói közül a bortermeléssel és palackozással foglalkozó ukrán Inkerman International-t 2011 januárjában alapították ukrán és nemzetközi tőke bevonásával. A vállalat az Inkerman Vintage Wine Factory Ltd., a szevasztolpoli székhelyű Kacsinszkij+LLC, illetve a csernomoreci mezőgazdasági társaság tulajdona. A társaság Inkerman név alatt összesen 36 különböző borfajtát forgalmaz.

A Roshen ukrán édességgyártó vállalat a csokoládés és zselés édességektől a kekszeken át a tortákig hozzávetőlegesen 200 különböző terméket állít elő, évente mintegy 410 ezer tonna mennyiségben. A cég a környező egykori szovjet utódállamok mellett főként az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Izraelbe szállít termékeiből.

Az 1994-ben alapított Orimi kávé és tea forgalmazásával foglalkozik, a 2000-es évek eleje óta saját gyáraiban állítja elő termékeit. Mindkét frissítő ital esetében a cég piaci részesedése körülbelül 30 százalék, vagyis minden harmadik, Oroszországban felhajtott bögre kávé vagy tea alapanyaga az Orimi üzemeiben készült.

A KÉSZ 30 évvel ezelőtt családi vállalkozásként kezdte meg működését, mára a környező országokat is beleértve 1.300 főnél több munkavállalót foglalkoztat, árbevétele pedig eléri a 70 milliárd forintot. Tagvállalatai révén jelen van Magyarországon az építőipari kivitelezés, az építőelem-gyártás, az ingatlanfejlesztés, a létesítmény-üzemeltetés, a flottamenedzsment és a környezetipar területén.

A csoport építette fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Sky Court épületét, valamint többek között a Daimler kecskeméti gyárának jelentős épületeit. A társulás tagja a kecskeméti KÉSZ Ipari Park Kft is, mely jelenleg a „Négycsillagos business hotel kialakítása meglévő irodaház átalakításával Kecskeméten” és a „Multifunkcionális konferenciaközpont építése Kecskeméten” című, a Dél-Alföldi Operatív Program pályázati támogatásával megvalósuló beruházások kedvezményezettje. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink