Élelmiszer-adomány 7095 különleges szükségletű gyermek számára

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 03. 11:17

A Coop Segély Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve idén 7095 különleges ellátást igénylő gyermek étkeztetését támogatja országszerte. A 20 millió forint értékű élelmiszer-adományt a Coop Segély kamionja márciusban az ország összes megyéjébe eljuttatja.

emleklap-atadas

A képen jobbról balra: Dóka Rita, a Kossuth Lajos Gyermekotthon vezetője, Dr. Kemény Dénes, a Coop Segély Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Czibere Károly államtitkár, Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke.


A Coop Segély Alapítvány a 2011. és 2013. évi támogatási programját folytatva, az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, idén 7095 „különleges ellátást igénylő” gyermek étkeztetését segíti országszerte. Az Alapítvány az adományozási program keretében valamennyi, állami gondozásban élő különleges szükségletű gyermeket – három év alatti, illetve kortól függetlenül fogyatékos és tartós beteg – támogat függetlenül attól, hogy intézményben vagy nevelőszülőknél nevelkednek. A több mint 60 tonna súlyú, 20 millió forint értékű élelmiszeradomány márciusban az összes megyében kiszállításra kerül. „Az idén 20 éves COOP üzletlánc igazgatóság tagjainak személyes részvételével, COOP saját márkás termékekből összeállított egységcsomagokon keresztül valósítjuk meg az adományozás. Az alapélelmiszereket tartalmazó (liszt, olaj, tej, tészta, rizs stb.) termékek minőségéért a COOP üzletlánc felelősséget vállal és egyben gondoskodunk a logisztikáról, az adományok megyékbe történő eljuttatásáról. A gyermekközintézmények támogatásával célunk hogy ráirányítsuk a figyelmet a hátrányos helyzetű, különleges szükségletű gyermekek támogatásának fontosságára, mellyel példát kívánunk nyújtani más vállalatok számára is a további segítségnyújtásra” – emelte ki Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke a XI. kerületi Kossuth Lajos Gyermekotthonban tartott, adományátadással egybekötött sajtótájékoztatón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérésére a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) szakmai szempontok alapján országosan 7095 főben határozta meg a létszámot. Az élelmiszeradomány elosztásáról minden megyében a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatója gondoskodik.

Budapesten 759 főt, Pest megyében 578 főt támogat az Alapítvány. Az eseménysorozat nyitó sajtótájékoztatóján Dr. Kemény Dénes, a Coop Segély Alapítvány Kuratóriumának elnöke jelképesen átadta Pest megye élelmiszeradományt Czibere Károlynak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárának, valamint a főváros nevében Dóka Rita, a Kossuth Lajos Gyermekotthon vezetője vette át az adományt.

„Két minőségben – az intézményeket fenntartó államként és szociális államtitkárként – szeretném megköszöni a meghívást. Nem volt kérdés, hogy részt vegyek ezen a sajtóeseményen, hiszen elkötelezett vagyok minden olyan programért, ügyért, ami azt sugallja, hogy van értelme kifelé nézni. Nemcsak az üzletről szól az élet. A rászorulók támogatása nem egy adott cég ügye, ez a magyar társadalom közös ügye” – kezdte beszédét Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára.

Majd folytatta: „Adományozáskor az első mondat a köszöneté! Köszönet a segítségért, a látásért, hogy a falakon túl nézve a Coop Segély Alapítvány észrevette a környezetében élő nélkülözőket. Fontos az adomány, de még ennél is fontosabb a jelenlét. Láss, vedd észre, nyisd rá az ajtót és látogasd meg” – hangzott el társadalmi felelősségvállalás üzeneteként, hiszen csak a közösségvállalás tudja megújítani Magyarországot. Cél, hogy ez az üzenet mindenhova eljusson.

„A különleges szó jelentése egyedi, sajátos tulajdonságok miatt másoktól különbözik. A különleges ellátást igénylő gyermekek számára sokkal több energia kell ahhoz, hogy megélhessék különlegességüket. Mindenkinek nagy szerepe van abban, hogy a mindennapi nehézségekkel küzdőknek segítsen. A COOP most a kisemberek felé tett lépéseket, hogy az örömük felszínre kerülhessen” – mondta el beszédében dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A XI. kerületben folyamatosan gyűjtést szervezünk év közben a nem családban nevelkedő gyerekeknek. Az adományátadás kapcsán Dr. Hoffmann Tamás, Budapest XI. kerületének polgármestere kiemelte, hogy a szociálisan érzékeny COOP segítsége felbecsülhetetlen és megfizethetetlen.

Dóka Rita, a Kossuth Lajos Gyermekotthon vezetője felszólalásában elmondta, hogy minden gyermek különleges, és odafigyelést igényel. Házigazdaként, a gyermekek nevében minden résztvevőnek – a politikusoknak, a COOP munkatársainak és a média képviselőinek – megköszönte azt az időt és a figyelmet, melyet rájuk fordítottak. Hangsúlyozta a nagyvonalú adomány fontosságát, de kiemelte, hogy a gyerekeknek a pénznél sokkal többet jelent a figyelem, hiszen a velük töltött idő, a róluk való gondoskodás szeretetet jelent.

Kapcsolódó cikkeink