Elefántcsontpart államosította a kakaó- és kávékereskedelmet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 08. 12:41

A kakaó világpiaci ára 32 éves csúcs közelébe emelkedett kedden, miután a legnagyobb termelő Elefántcsontparton államosították a kakaókereskedelmet.

Az intézkedést Laurent Gbagbo, a véres belpolitikai válsággal sújtott afrikai ország bukott elnöke rendelte el. A legutóbbi választásokon leváltott, a távozást azonban elutasító elnök dekrétuma szerint a kakaó felvásárlására és kereskedelmére kizárólag az állami szervek jogosultak.

Az azonnali hatállyal életbe lépő rendelet a kávéra, az ország másik fő exportcikkére is vonatkozik. A hétfőn kiadott rendelet hatására a kakaó tonnánkénti ára májusi szállításra 58 dollárral, 1,6 százalékkal 3.720 dollárra emelkedett kedden délelőtt, így ismét megközelítette a 3.775 dolláros, 32 éves csúcsot, amelyet ugyancsak az elefántcsontparti feszültség hatására ért el a termény ára, még a múlt héten.

A kakaó- és kávétermesztésből származik az exportbevétel 40 százaléka és a hazai össztermék (GDP) 20 százaléka Elefántcsontparton. A tavaly november végi választások nemzetközileg elismert győztese, Alassane Ouattara idén januárban kiviteli tilalmat rendelt el, hogy kikényszerítse Gbagbo távozását. A bukott elnök ellenőrzi a világ legnagyobb kakaóültetvényeit is magában foglaló déli országrészt, hatalmának bázisát pedig éppen a világszerte élénkülő kereslet révén egyre dráguló kakaóból származó anyagi források biztosítják.

Az exporttilalom elrendelése után a legnagyobb európai csokoládégyártók sorra igyekeztek biztosítani ügyfeleiket arról, hogy a zárlat nem jelent közvetlen ellátási veszélyt még a húsvéti ünnepek közeledtével sem. Hangsúlyozták, hogy a legutóbbi betakarítási szezon termésének nagy része már elhagyta a világ kakaófogyasztásának mintegy 40 százalékát fedező országot – írja a Privatbankar.hu.

Kapcsolódó cikkeink