Egységes jogokat minden európai fogyasztónak!

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 21. 11:51

Paolo Martinello, az Európai Unió civil fogyasztóvédelmi szervezetének (BEUC) elnöke és Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Szervezet (OFE) elnöke átadta a BEUC uniós fogyasztóvédelmi javaslatcsomagját Cséfalvay Zoltán államtitkárnak.

A legújabb uniós szintű fejlemények az OFE szerint kiábrándítóak. A BEUC és az OFE ezért arra kérte a magyar kormányt, hogy az Európai Parlamentet és a tagállamokat egy olyan irányelv elfogadására ösztönözze, amely megtartja és megerősíti a fogyasztók jelenleg hatályos jogait, nem pedig redukálja azokat.

A két szervezet hangsúlyozta, hogy az egységes piac középpontjában a fogyasztóknak kell állniuk, illetve, hogy létre kell hozni az európai polgárok számára egy egységes szabályozási keretet, amely megfelelő védelmet biztosít a fogyasztói jogoknak. Egy magyar fogyasztónak ugyanolyan jogokkal kell rendelkeznie, mint egy portugál vagy finn fogyasztónak, függetlenül attól, hogy valamely más tagállamból rendel termékeket az interneten keresztül, vagy egy televíziót vásárol Budapesten.

Az energia kérdését illetően a BEUC és az OFE reméli, hogy a magyar elnökség folytatja az elődje által megkezdett munkát. Az uniós energiapiac liberalizálása az OFE szerint a fogyasztók szempontjából egyelőre még nem hozta meg a várt eredményt. Az energiaszektorban a számlázási hiányosságok, a szolgáltatóváltás terén tapasztalt nehézségek, a nem átlátható árpolitika, az agresszív marketing gyakorlat és a panaszkezelés hiányosságai továbbra is rengeteg panaszra adnak okot.

Fontos kérés a magyar elnökség felé, hogy több intézkedésre kerüljön sor a fogyasztási cikkek biztonságára vonatkozóan, hangsúlyos figyelmet fordítva a veszélyes vegyszerekre. A fogyasztóvédők egyúttal kérik, hogy a kereskedők jogsértő magatartása vagy versenyellenes üzleti gyakorlatok miatt kárt szenvedő fogyasztók kollektív fogyasztói jogorvoslati mechanizmust vehessenek igénybe – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink