Egyre többször buknak le az otthoni illegális boltok

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 12. 11:17

Élelmiszerbolt, virágüzlet, autószerelő műhely és italmérés – csak néhány azok közül a lakásokban, kertekben engedély nélkül működő vállalkozások közül, amelyekre az állampolgárok hívták fel az utóbbi időben a hatóság figyelmét – írja a Magyar Idők.  Az otthon kialakított illegális üzletekről egyre több jelzés fut be az adóhivatalhoz; a feketézés sajátos formájának terjedésében a közösségi oldalak is szerepet játszanak.

NAV

A feketézés egy sajátos formája nyert teret az utóbbi időben – erre lehet következtetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) előterjesztett lakossági bejelentésekből. A hatósághoz ugyanis egyre gyakrabban érkezik állampolgári jelzés arról, hogy egyesek a lakásukban végeznek bizonyos kereskedelmi tevékenységet vagy nyújtanak különféle szolgáltatásokat. Mégpedig feltehetően a szükséges engedély és a hatósági bejelentés, de szinte mindig számlázás nélkül.

A NAV-nál tett panaszok némelyike szerint fodrászat üzemel lakáson, mások engedély nélküli virágboltra hívták fel az adóhivatal figyelmét, megint mások táncoktatáson vettek részt számla nélkül. Emellett olyan közérdekű beadvány is akadt, amelyben házi gépjárműjavításról, élelmiszer-kereskedelemről vagy italforgalmazásról, zugkocsmáról szólt. Némelykor otthon főzött pálinka adásvétele szerepelt az állampolgári bejelentésben, de volt példa arra is, hogy lakásban, kertben működő zöldséges ügyét terjesztették a NAV elé. Az utóbbi esetkör azért különös, mert a kínált zöldség és gyümölcs – a jelzés szerint – külföldről érkezett, ráadásul illegálisan. A bejelentések megfogalmazói nemegyszer szóvá tették azt is, hogy a háznál vagy lakásban végzett, feltehetőleg engedély nélküli tevékenységet a világhálón, valamelyik közösségi oldalon is reklámozták a vállalkozók.

A közérdekű bejelentéseket egyébként az utóbbi időben felfedezte magának a lakosság. 2014-ben például majdnem 38 ezer jelzést tettek az állampolgárok, míg tavaly kilenc hónap alatt további 25 ezret.

Az elmúlt időszakban egyébként komoly következményei voltak azoknak az eljárásoknak, amelyeket a közérdekű jelzések alapján indított meg a NAV. Az elmúlt szűk két évben több mint tizenhatmilliárd forintos különbözetre derült fény ilyen keretek között. (magyaridok.hu, Jakubász Tamás)

Kapcsolódó cikkeink