Egyre több farmer termel quinoa-t

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 20. 11:00

Az egészséges táplálkozásban használt, quinoa nevű haszonnövény az amerikai farmerek egyik legújabb profittermelő kultúrája lehet – írja az agrerszektor.hu. Egyes gazdálkodók azonban „inka átoknak” tartják, mert nagyon hasonlít a gyomnövénynek számító libatopra.

quinoa

A quinoa eddigi karrierje során legalább olyan nehézségekkel küzdött, mint azok, akik megpróbálják helyesen ejteni a nevét. Ez a dél-amerikai fennsíkokon őshonos növényfajta az elmúlt években az egészséges táplálkozás híveinek egyik kedvencévé vált, és lehet, hogy ez lesz a kaliforniai gazdák legújabb profit-csúcstartója.

A quinoa termésének kinézete ellenére nem gabonaféle. Ez a spenóttal rokon növény azért került a figyelem középpontjába, mert magjai tíz különböző aminosav harmonikus elegyét tartalmazzák, leveleiből pedig kellemes, pestoszerű krém készíthető.

Az Egyesült Államokban egyre több farmer foglalkozik a „szuperélelmiszernek” tartott – az ember számára létfontosságú tápanyagokat tartalmazó – quinoa termesztésével. Kiderült ugyanis, hogy a mintegy százhúsz változatban fellelhető termény elég szívós ahhoz, hogy otthonához, a bolíviai Altiplanóhoz csöppet sem hasonlító forró kaliforniai éghajlaton, vagy akár a Sonora sivatagban is megéljen.

Ugyanakkor a Phys.org beszámolója szerint az amerikai farmerek egy része inka átoknak tartja a quinoát. A növény nagyon hasonlít a fehér libatopra. Ez az invazív gyomnövény pedig megmérgezheti a legelésző állatokat, és otthont ad egy vírusnak, amely tönkreteheti a lucernatermést. Utóbbi a kaliforniai Imperial Valley legnagyobb mennyiségben termesztett haszonnövénye.

A quinoa rossz hírét az is erősíti, hogy 1986-ban agyonlőttek egy kutatót Bolíviában, aki az Egyesült Államokba akarta vinni az őshonos növény magjait. Valakinek mégis sikerülhetett a magok átszállítása, mert Bolívia „biológiai kalózkodással” vádolta meg a Colorado Egyetemet, miután 1994-ben a kutatók előálltak egy bolíviai származású hibriddel. A dél-amerikai ország 2009-ben az alkotmányába foglalta a nemzeti kincsnek számító élelmiszerek védelmét a nemzetközi cégekkel szemben, az amerikai farmerek számára viszont a 2000-es évek elejétől egyre nőtt a quinoa-kísértés.

Az egészséges életmód hívei, köztük a talk-show sztár Oprah Winfrey propagálni kezdték a quinoa fogyasztását, és a magokat olyan standard amerikai élelmiszerekben is használni kezdték, mint a Quaker müzliszelet, és a Kellogg’s Special-K gabonapehely. Ha az idei hozambecslések igaznak bizonyulnak, Kalifornia számára a következő nagy profitot hozó rétegpiac lehet a quinoa termesztés. (agrarszektor.hu, blog.syngenta.hu)

Kapcsolódó cikkeink