Egyre több egészséges élelmiszer fogy Olaszországban
Továbbra is dinamikusan nő Olaszországban az egészséges élelmiszerek, köztük a „mentes”, allergénmentes és tápanyagban gazdag termékek iránti kereslet a GS1 Italy legfrissebb vizsgálata szerint.
Az Osservatorio Immagino jelentés több mint 140.000 élelmiszerterméket elemzett, és megállapította, hogy a „mentes” termékek jelentik a legnagyobb kategóriát az egészséges élelmiszerek piacán – több mint 14.100 ilyen termék található a szupermarketek polcain.
2023-ban az ezeknek a termékeknek az eladásából származó bevételek meghaladták a 8,1 milliárd eurót, ami 9,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
A csökkentett zsírtartalmú termékek, például a görög joghurt, skyr, a hagyományos kekszek, a pulykahús és az UHT tej is jelentős – 0,4% mennyiségi és +11,5% értékbeli – növekedést mutatott. A „hidrogénezett zsírok nélkül” címkével ellátott termékek, mint a kekszek, péksütemények, torták és margarinok 1,7%-os mennyiségi és 15,2%-os értékbeli növekedést értek el.
A cukorcsökkentett termékek iránti kereslet is növekszik. A gyümölcsalapú lekvárok, szószok, gyümölcskonzervek, hagyományos kekszek és gyümölcsitalok értékesítése 1,9%-kal nőtt mennyiségben, és 18,3%-kal értékben elérve az 1,4 milliárd eurót. A „hozzáadott cukor nélküli” termékek szintén népszerűek: forgalmuk 5,4%-os mennyiségi és 18,5%-os értékbeli növekedéssel 791 millió eurót ért el.
Az ételintoleranciával, illetve allergiával élők számára készült termékek eladásait az infláció állította kihívások elé – értékben 6,2%-kal 4,7 milliárd euróra nőttek, de mennyiségi forgalmuk 3,9%-kal csökkent –, ám így is jelentős szerepet töltenek be a kiskereskedelemben. A gluténmentes termékek mennyisége bár 4,4%-kal csökkent, értékben továbbra is erősek maradtak (értékbeli forgalmuk +5,2% növekedéssel 3,2 milliárd eurót ért el). A laktózmentes termékek, különösen a funkcionális joghurtok, is ellenálltak a nehézségeknek (-1,3% mennyiségben, +8,9% értékben, 1,9 milliárd euró).
A különböző tápanyagokkal dúsított termékek iránti igény szintén egyre magasabb, forgalmuk meghaladta az 5 milliárd eurót (+10%). A fehérjében gazdag élelmiszerek, így a friss és UHT tej, grana sajtok, fehérjealapú ételek és sportolóknak szánt termékek 1,88 milliárd eurós forgalmat generáltak, és 12,8%-os éves növekedést értek el.
A GS1 Italy kutatási igazgatója, Marco Cuppini szerint a fogyasztók egyre tudatosabbak, és keresik az egészséges termékeket, míg a gyártók igyekeznek megfelelni ezeknek az igényeknek.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Ezért választják még sokan a boltokat az online vásárlás helyett
Vásárlás előtt a vevők még mindig szeretik személyesen megvizsgálni a…
Tovább olvasom >Omnichannel Scale 2024 – Miként maradhatnak versenyképesek a magyar kereskedők?
Mindannyian érezzük, hogy valami nagyon megváltozott a kereskedelemben. A digitális…
Tovább olvasom >További cikkeink
A legkisebb gazdálkodók is számíthatnak a kormányra
A legkisebb gazdálkodók is számíthatnak a kormányra, ezért is hirdetnek…
Tovább olvasom >NGM: az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás is jól teljesít
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki adatai alapján a magyar…
Tovább olvasom >FAO: Itt az idő, hogy valósággá tegyük az egészséges, tápláló és megfizethető étrendhez való jogot
Az idei élelmezési világnap témája „Az élelemhez való jog a jobb életért…
Tovább olvasom >