Egyre több bort importál Kína

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 28. 08:57

A bérek és a jövedelmek növekedésével párhuzamosan a borfogyasztás, azon belül pedig az importált borok fogyasztása is növekszik Kínában.

Tavaly Kína 241 millió liter palackozott bort importált, 65 százalékkal többet, mint 2010-ben – írja a sina.com kínai hírportál.

Az összes országba érkező bor java, 117,9 millió liter Franciaországból származik, mintegy 33 millió liter Ausztráliából, 19-19 millió liter Spanyol- és Olaszországból. A legkedveltebb importországok közé Chile és az Egyesült Államok tartozik még. Kínában az eladott borok mennyisége 2006 és 2011 között csaknem megháromszorozódott, az előzetes becslések szerint tavaly már másfél milliárd palack fogyott.

Ez a szám 2015-re hárommilliárd palackra nőhet, s ezzel a jelenleg ötödik Kína – az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország és Németország után – bebiztosítja az öt legnagyobb borpiac közti helyét.

Jóllehet az importált borok csak az összfogyasztás 15 százalékát teszik ki, ezek a hazaiaknál többnyire jóval drágábbak, s így az értékesítés 40 százalékát adják. A jövőben az import növekedésére lehet számítani, 2015-re az Egyesült Királyság után érték alapján Kína lehet a világ második legnagyobb borimportőre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink