Egyre népszerűbbek a termelői piacok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 04. 23. 12:03

A termelői piacok támogatásával a kormány továbbra is a helyi termelőket szeretné támogatni és a koronavírus által okozott gazdasági károkat enyhíteni – mondta szombaton Üllőn az agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond az új üllői piac átadásán 2021. április 24-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Nagy István az üllői piac ünnepélyes átadóján arról beszélt, hogy a kormány 2012-ben a helyi gazdaságok élénkítésre vezette be a termelői piac fogalmát és támogatta a piacok kialakítását, így 2020-ra csaknem a háromszorosára emelkedett a piacok száma. 2012-ben 117, míg tavaly év végén már 324 termelői piac működött az országban – tette hozzá a tárcavezető.

Az agrárminiszter közölte, a helyi termelői piacok fejlődéséhez hatékonyan hozzájárult a Vidékfejlesztési Program, amelynek keretében az elmúlt időszakban 165 kérelmező jutott több mint 6 milliárd forint fejlesztési forráshoz. Nagy István azt is elmondta, hogy az Agrárminisztérium tavaly meghirdette az 5,5 milliárd forint keretösszegű, a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeinek stabilizálását szolgáló új beruházási pályázati csomagját, amely keretet adott a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszközfejlesztési pályázati felhívásának. A pályázatok célja a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítése és a helyi gazdaságok, termelők további erősítése.

A piacátadó ünnepségen jelen volt Szűcs Lajos, a térség országgyűlési képviselője és Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere. A piac csaknem 500 millió forintból valósult meg, 150 millió forintos állami támogatással.

Kapcsolódó cikkeink