Egyre korábban kezdődik a burgundi szüret

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 04. 11:03

Az elmúlt 664 év burgundi szüreteinek kezdőnapja egyértelműen arra utal, hogy az elmúlt 30 évben példátlanul melegedik az éghajlat – olvasható az indexen. Az adatokból leszűrhető, hogy 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a burgundi szüret, mint az azt megelőző hat évszázadban.

A kutatást végző Berni Egyetem klimatológusai arról számoltak be, hogy még ők sem számítottak arra, hogy az elmúlt három évtized szüretei ilyen kiugró mértékben kezdődnek korábban, mint a régi korok szőlőbetakarításai.

A legkorábbi szüret, amelynek kezdőnapját meghatározták, és elemezték, az 1354-es volt. A kutatók a szüretek kezdőnapjának meghatározásához főként levéltári forrásokat (például városi tanácsi jegyzőkönyveket, a munkások fizetési dokumentumait, később újsághíreket használtak fel. Ez a több mint hatszáz éves idősor az eddigi leghosszabb a maga nemében, így számos következtetést lehet levonni belőle, és sok hipotézis tesztelésére alkalmas.

Az adatsor a kutatók szerint nyilvánvalóan két részre különül. 1988 előtt általában szeptember 28. után kezdődött as szüret, de azóta átlagosan majdnem két héttel előrébb tolódott. Míg annak előtte ritkák voltak a kivételesen forró és száraz évek, az elmúlt 30 évben ez lett a megszokott. (Science Daily, index.huMolnár Csaba)

Kapcsolódó cikkeink