Több mint 200 kkv vett részt a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 08. 11:17

Jelentős érdeklődés övezte a Budapesten megrendezésre került Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumot. Több mint 200 hazai kkv vett részt az eseményen, amelyen az egyiptomi üzleti lehetőségekről tájékozódtak a résztvevők. Az 50 egyiptomi üzletemberből álló delegációt Abdel Fattah El-Sisi egyiptomi államfő vezette.

Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórum

Magyarország Egyiptomba irányuló árukivitele 2014-ben összességében 68%-kal bővült. Az export jelentős részét a tavalyi év során a gépipari és villamossági termékcsoportok adták, amelyek együttesen a teljes kivitel 59,2%-át tették ki. Ezen túlmenően ugyancsak nagy mennyiségben exportáltak a hazai KKV-k járműveket és szállítási célú felszereléseket is.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett, mindkét ország által a legmagasabb szinten képviselt üzleti fórum alapvető célja volt, hogy minél több hazai kis- és középvállalkozás ismerkedhessen meg konkrét egyiptomi üzleti lehetőségekkel, ezáltal elősegítve a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlődését. „E rangos esemény is nagyban erősíti a két ország vállalkozásainak jövőbeni, eredményes együttműködését. Többek között a vízgazdálkodásban, az egészségiparban, az infokommunikációs technológiai megoldásokban, a prémium minőségű hazai élelmiszeripari termékek értékesítésében és a gépipari exporttevékenységek fokozásában látunk kiemelkedő lehetőségeket a nemzetközi szinten is versenyképes hazai KKV-k számára” – hangsúlyozta Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója.

Abdel Fattah El-Sisi Egyiptom elnöke hangsúlyozta – „Egyiptom ajtaja nyitva áll Magyarország előtt. A legnagyobb lehetőségek az infrastruktúra, vasút és úthálózat fejlesztésében vannak. A vasútfejlesztés egy olyan szektor, mely által a magyar szakembereknekEgyiptomon keresztül könnyebben elérhetővé válhatnak az afrikai országok.”

„Magyarország megtisztelve érzi magát, hogy vendégül láthatta Abdel Fattah El-Sisi elnök urat”. – mondta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. „Stabil Egyiptom nélkül, nincs stabil mediterrán térség, stabil mediterrán térség nélkül nincs stabil Európa. Érdekeltek vagyunk Egyiptom sikerében és büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is hozzátettünk valamit Egyiptom gazdasági fellendüléséhez”. – folytatta a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte – „A kiegyensúlyozott magyar gazdaságpolitikához hozzájárul Egyiptom és Magyarország gazdasági kapcsolata. A jó viszonyra támaszkodva, a magyar Exim Bank 20 millió dolláros hitelkeretet ajánlott fel a magyar és egyiptomi vállalatok stratégiai megállapodásának érdekében.”

A nyitó beszédeket követően a hazai kis- és középvállalkozások sikertörténeteiről hallhattak prezentációt a résztvevők, majd ezt követően az 50 fős egyiptomi üzleti delegáció tagjai a több mint 200 magyar KKV képviselőjével folytattak kétoldalú üzleti tárgyalásokat.

Az Egyiptomi Magyar Kereskedőház 2014 novemberében nyílt meg. Működése óta számos területen folytatott és folytat ma is magas szintű üzleti tárgyalásokat a magyar vállalkozások számára ígéretes egyiptomi projektekről. Az iroda munkatársai a piaci követelmények ismeretében elősegítik a magyar és egyiptomi üzleti kapcsolatok fejlődését. Szakmai és diplomáciai rendezvényeken vesznek részt, üzleti fórumokat szerveznek, ahol válaszolva a magyar kínálat és egyiptomi kereslet igényeire, üzleti lehetőségeket teremtenek a két ország gazdasági szereplői között. Konkrét egyeztetések folynak csomagolástechnológia, labortechnika, minőségirányítási rendszerek oktatása területén, illetve előkészítés alatt van a honvédség részére egyedi magyar szabadalom alapján készített ruházati termékek exportja is.

Kapcsolódó cikkeink