Egyaránt kedvelik a hízni és fogyni vágyók a tésztát
A GfK Hungária étkezési szokások felmérésének eredményei rámutatnak, hogy tízből kilencen szeretik az olaszok kedvencét, a tésztaféléket, és jellemzően háromnaponta fogyasztják is. A tésztafélék egyaránt kedveltek az egészségesen táplálkozók, de a normál táplálkozás szabályait követők és azok körében is, akik azt eszik, ami ízlik. Magyarországon komoly népszerűségnek örvendenek a köretként és önálló ételként is fogyasztott tésztafélék, hiszen tízből mintegy kilenc megkérdezett saját bevallása szerint különösen szívesen él vele – ezt támasztják alá a GfK Hungária étkezési szokásokat felmérő vizsgálatának adatai. A klasszikus köretek közül ráadásul – a burgonya után és a rizst megelőzve – a második legkedveltebb a tészta.
A tésztafélék kedveltsége nemek szerint különbséget nem mutat – egyaránt szívesen fogyasztják a férfiak (86 százalék) és a nők (88 százalék). A tésztát kedvelők korosztályos bontásában viszont az látszik, hogy a 20–29 éves és a legidősebb, 60 évnél idősebb korosztály az átlagosnál jobban (90 százalék) kedveli a tésztaféléket, míg a legfiatalabbak körében – 15–19 év – az átlagosnál alacsonyabb azok aránya (78 százalék), akik kifejezetten szívesen esznek különböző tésztákat.
Elmondható, hogy a háztartás méretével párhuzamosan nő a tésztafélék kedveltsége: az egyszemélyes háztartásban élők körében 83 százalék azoknak az aránya, akik különösen szívesen fogyasztják, az ötfős vagy ennél nagyobb háztartásokban viszont már 91 százalék.
Érdekes tény, hogy a tésztát hasonló arányban kedvelik azok, akik az egészséges táplálkozásra törekednek (86 százalék), azok, akik a normál táplálkozás szabályait igyekeznek követni (89 százalék) és azok is, akik azt eszik, ami ízlik nekik (85 százalék). Szintén meglepő információ, hogy a tésztafélék kedveltsége közel azonos a hízni (91 százalék) és a fogyni vágyók (90 százalék) körében is.
A megkérdezettek 81 százaléka jelezte a megkérdezés során, hogy legalább heti rendszerességgel fogyaszt valamilyen tésztafélét. Jellemzően háromnaponta kerül a válaszadók asztalára valamilyen tésztaféleség.
A tésztafélék kedveltsége a táplálkozáshoz és a testsúlyhoz való hozzáállás alapján megkülönböztethető csoportokban, 2007 (az adatok százalékban kifejezve)
TÁPLÁLKOZÁSHOZ VALÓ HOZZÁÁLLÁS
egészséges táplálkozás 86
normál táplálkozás 89
azt eszi, ami ízlik 85
HÍZÁS-FOGYÁS
hízni szeretne 91
szeretné tartani a súlyát 85
fogyni szeretne 90
Forrás: GfK Hungária, Étkezési szokások
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >