Egyaránt csökkent az eurozóna ipari termelése és a foglalkoztattak száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 15. 00:00

Az eurozóna ipari termelése októberben az előző hónaphoz képest 0,6 százalékos csökkenést mutatott, míg a 27 uniós tagországban 0,7 százalékos csökkenést mértek. Éves szinten az eurozónában 11, a 27-ek között 10,2 százalékos volt a zsugorodás.

A visszaesés mögött a fogyasztási javak és az energia alacsonyabb termelési szintje áll, amely a háztartási kereslet gyengeségét jelzi. Az eurozóna ipari termelése kilenc országban emelkedett, ugyanennyiben csökkent, Észtországban pedig stabil maradt. A legjobb adatot Finnországban (+2,2%) mérték, a finneket Bulgária, Hollandia és Lengyelország követi, a legnagyobb visszaesést pedig Szlovéniában, Írországban és Németországban jelentették.
Az Eurostat a foglalkoztatottak számát is publikálta: negyedéves szinten ismét 0,5 százalékkal csökkent az állással rendelkezők száma a júliustól szeptemberig tartó időszakban, éves szinten pedig 2,1 százalékos csökkenést mértek. Az eurózónában 712 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma 144,8 millió főre, a 27 EU-tagnál pedig 1,019 millióval, 221,6 millióra – írja a tozsdeforum.hu.Kapcsolódó cikkeink