Egészségügyi panaszáról több magyar beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 06. 10:32

Egészségügyi panasz esetén a gyógyulás lehetőségeiről a magyarok nagyobb része beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag. Legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás és megfázás esetén fordulnak tanácsért gyógyszerészhez. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 51 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése.

– Sok múlik a gyógyszerészeken a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikai eladásánál. Az emberek egy része ugyanis nem csak orvoshoz fordul egészségügyi panaszával, hanem megkérdez gyógyszerészt is. Sőt, jó néhányan csak patikussal beszélnek a bajról és gyógyításáról. Viszonylag magas azok aránya, akik egyes panaszok esetén nem kérnek segítséget sem orvostól, sem patikustól – tájékoztat Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Márka vagy „valamilyen termék”

„Amikor ön utoljára beszélt valamilyen egészségügyi panaszáról gyógyszerésszel, akkor egy bizonyos márkájú gyógyszert, gyógyhatású készítményt kért vagy általában valamilyen hatásos terméket, de nem konkrét márkát?” – tették fel a piackutatók a kérdést.

Konkrét márkájú gyógyszert a válaszadók legmagasabb aránya asztmánál (41 százalék), diabétesznél és fejfájásnál (34-34), szénanáthánál vagy allergiánál (31) kért.

Osztoics Bernadett a felmérés eredményei alapján megállapítja:
– Panaszonként, illetve betegségenként változik, hogy a megkérdezettek ismert, esetleg megszokott márkájuk miatt mentek patikába vagy általában kerestek valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében. Általában kerestek valamilyen szert legtöbben influenza (39 százalék), torokfájás (33), izületi fájdalmak, reuma továbbá köhögés (31-31), magas koleszterin szint (29), valamint megfázás (28) esetén.

Amit a patikus ajánlott

A felmérés egyik további kérdése így szólt: „Amikor ön utoljára beszélt valamilyen egészségügyi panaszáról gyógyszerésszel, akkor ő mit ajánlott?”

Az esetek nagyobb részében, 25-50 százalékában valamilyen konkrét márkájú gyógyszert javasolt a gyógyszerész. További 7-47 százalék az olyan beszélgetések aránya, amelyek során a patikus bizonyos terméktípust ajánlott.

Gyógyszer mellett a patikusok felvetették a gyógyulás egyéb módját is. Például az étrend megváltoztatását, tornát vagy pihenést. Erről a válaszadók 20 százaléknál kisebb része számolt be, panasztípustól függően, eltérő mértékben.

Aktívak a magyarok

Érdemes összehasonlítani a magyar mutatókat a nemzetközi helyzettel. Ha megnézzük 28 európai ország adatait, akkor nálunk az európai átlaghoz képest többen fordulnak gyógyszerészhez, hogy panaszaik kezelésére ajánljon valamit.
Osztoics Bernadett megállapítja:
– Szembetűnik a különbség fejfájás, orrdugulás, székrekedés és prosztata nagyobbodás esetén. Kezelésükről földrészünkön a megkérdezettek átlag 9, 10, 8 és 4 százaléka beszél gyógyszerésszel. Ennél magasabbak az arányok Magyarországon: 16, 17, 14 és 15 százalék.

Következésképpen nálunk azok, akik panaszaikkal felkeresnek egy gyógyszerészt, nagyobb arányban kérnek konkrét márkát vagy bizonyos termékcsoportot, mint az európai átlag. A magyar patikusok ajánlásai is jelentős hatást gyakorolnak a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikai forgalmára

Kapcsolódó cikkeink