Egészségügyi ellátás és turisztikai kínálat Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 10. 11:55

Magas szintű egészségügyi szolgáltatások és vonzó idegenforgalmi látványosságok együttes kínálatával kívánja a jövőben Csehországba csábítani a turistákat a Czech Tourism állami ügynökség.

Ennek érdekében már készül a cseh egészségügy külföldi népszerűsítésének történelmileg első koncepciója, amely a Cseh egészségügyi útmutató külföldi ügyfelek számára címet viseli – közölte Iveta Jakoubková, a Czeh Tourism képviselője csütörtökön Prágában. Az ügynökség az egészségügyi tárcával együttműködve tartalmas és színes katalógust készít a kínálatról.

Ebben bemutatják azokat a kórházakat, klinikákat és egészségügyi központokat, amelyek ezt igényelték, s amelyek a jövőben külföldi ügyfelekkel számolnak. A katalógusokat a Czech Tourism külföldön fogja terjeszteni. Az online változat a www.medicaltourism.cz honlapon lesz hozzáférhető. Az érdeklődők itt aránylag könnyen és gyorsan nemcsak az egészségügyi intézményeket kereshetik ki, hanem az őket érdeklő műtétekkel, beavatkozásokkal kapcsolatos bővebb információkat is. Az angol, német és orosz nyelvű katalógust folyamatosan frissítik és bővítik.

Az egész projektet a Royal Medicin ügynökség koordinálja, amely már hármadik éve a legnagyobb számú külföldi beteget hozza az országba.

“A cseh egészségügynek nagyon jó hírneve van a világban. Meggyőződésem, hogy az orvosi beavatkozások és az idegenforgalmi attrakciók kombinációja hozzájárul a külföldi látogatók nagyobb megelégedéséhez” – jelentette ki Rostislav Vondruska, a Czech Tourism vezérigazgatója.

Kifejtette: a külföldi állampolgárok eddig nehezen jutottak hozzá a cseh egészségügyet érintő információkhoz, ezért született döntés egy átfogó katalógus kidolgozásáról. A költségeket a Czech Tourism és a katalógusban szereplő egészségügyi intézmények állják.

Az egészségügyi turizmus az utóbbi időben nagyon gyors fejlődésen megy keresztül. A Deloitte tanácsadó cég becslései szerint 2008-ban 60 milliárd dollár, 2010-ben pedig már 100 milliárd dollár értékű volt ezen a területen a forgalom. A legközelebbi években a Deloitte 30-40 százalékos forgalomnövekedésre számít.

A külföldiek ezrei jelenleg elsősorban a mesterséges megtermékenyítés, a szemműtétek, a plasztikai műtétek és az egynapos sebészeti beavatkozások miatt keresik fel a csehországi egészségügyi intézményeket. Szakértői vélemények szerint az érintett központok felszereltsége nemzetközi színvonalú, az orvosok tapasztaltak, és a személyzet nyelvtudásával sincsenek gondok.

“Éppen itt a legfőbb ideje a közös fellépésnek és a cseh egészségügy hatékonyabb külföldi népszerűsítésének. Ajánlatunk sok mindenkit érdekelhet” – nyilatkozott Slavena Podloucká, a Royal Medicin igazgatója. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink