Egész Európában drágul a tojás

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 19. 12:40

Bőröndszámra viszik a csehek a határmenti német boltokból a tojást, mert ott jóval olcsóbban vehetik meg, mint otthon. Emiatt a németországi üzletek korlátozzák a vásárlást.

Német lapbeszámolók szerint a boltokban csak háztartási mennyiségben lehet vásárolni, ez fajtánként általában két-két, összesen nyolc darab, tíz tojásból álló dobozt jelent.

A német tojástermelők szövetségének tájékoztatása szerint voltak olyan határmenti boltok, ahol 500 százalékig terjedő mértékben nőtt a tojáseladás az árkülönbség miatt: Csehországban most átszámítva 2-2,80 euróba kerül tíz tojás – a tavalyi év végén még csak 1,06 euró volt az ára -, Németországban 1,09 euró a legjobb ár.

De egész Európában hiánycikk és drága a tojás egy uniós rendelet miatt: ez előírja, hogy a hagyományos ketreceket olyan módosított tojóketrecekre kell cserélni, melyek nagyobb mozgásteret biztosítanak az állatok számára.

A ketrecek korszerűsítésére szánt határidő lejárt, de az EU-ban 13 országban még hagyományos Ketrecekben tartják a tyúkokat. Ez német adatok szerint legalább 43 millió tyúkot jelent, az innen származó tojásokat nem szabad eladni az uniós rendelet szerint. De nemcsak a hiányzó mennyiség miatt drágul a tojás, hanem azért is, mert a termelőknek jelentős beruházásokat kellett megvalósítaniuk, hogy megfeleljenek az uniós előírásoknak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink