Eddig több tízmilliárd forint támogatás jutott a borászoknak
Eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatoknak a Vidékfejlesztési programban – mondta Nagy István agrárminiszter a XVIII. András napi bormester találkozón, pénteken, Somlójenőn az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
A miniszter beszédében emlékeztetett, hogy a tárca a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forint forráskeretű promóciós program indításával segíti. A pályázati időszak 2020 év márciusában kezdődik és várhatóan április végéig tart majd.
Kifejtette, hogy a hároméves program két részre oszlik aszerint, hogy a célpiac európai uniós vagy harmadik ország területén található-e. Mindkét fejlesztési területre 6-6 millió eurót szánnak, hogy növeljék a magyar borok értékesítését.
A kezdeményezés európai uniós szabályokban meghatározott fő célja a felelős borfogyasztásról szóló tájékoztatás, valamint a magyar borrégiók és bornevek megismertetése a fogyasztókkal – tette hozzá.
Megjegyezte, hogy az AM idén januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásán belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy az ágazati szereplők csaknem 400 kérelmet nyújtottak be, 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szőlő-bor ágazat számára december 31-ig kamat- és költségmentes hitel érhető el az Agrár Széchenyi Kártyával. Az ültetvényeik után hektáronként legfeljebb 1 millió forint igénybevett hitelig az Agrárminisztérium 100 százalékos kamat-, költség- és kezességi díjtámogatást nyújt a december 31-ig hatályba lépő hitelszerződések után – sorolta.
Az eseményen felavatták a Tornai Pincészet új feldolgozóüzemét is. A fejlesztés kapcsán Nagy István kiemelte, a beruházás példaértékűen mutatja be, hogy miként lehet a helyi viszonyokhoz leginkább illeszkedő technológiával kinyerni a termésből az igazi értéket. A családi pincészet által kiépített, saját fejlesztésű technológia – a szőlőszemek kíméletes feldolgozása, a hűtött héjon áztatás – tudományos eredményekből és piaci trendekből egyszerre táplálkozó átfogó megoldás.
A rendezvényen átadták a Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakat is – tájékoztatott az AM. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mókás éttermi kampány: aki leadja a telefonját, ingyen bort kap
Az észak-itáliai Verona városában található Al Condominio étterem egy különleges…
Tovább olvasom >A borok feldolgozói értékesítési ára emelkedett
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön…
Tovább olvasom >Az idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket a K&H
Agrárképzésben tanuló hallgatókat támogat a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, amelyet 10.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a lakosság fogyasztása?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Gondtalan fogyasztók? Jókora különbségek a középkorúak táborában
Bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben,…
Tovább olvasom >18+! Az energiaital után a kóla lesz a következő?
A Magyarországon érvénybe lépő új szabályozás értelmében tilos lesz energiaitalokat…
Tovább olvasom >