Durván drágultak a legjobb minőségű borok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 05. 30. 12:00

A legjobb minőségű borok drágulása olyan mértékű, hogy megelőzi az inflációt és még a világ legnagyobb tőzsdéinek teljesítményét is. Ezért sok befektető érdeklődik a borpiac iránt, és szeretné tudni, hol és hogyan érdemes bekapcsolódni.

Kitűnő befektetés lett a borpiac

A borok gyűjtése és befektetése nem csak élvezetet nyújt a borbarátoknak, hanem komoly megtérülést is hozhat. Egy üveg minőségi olasz szuper-toszkán vagy egy Chateau Lafite Rothschild bor nemcsak ízélményt kínál, hanem jelentős hasznot is hozhat a hosszú távon gondolkodó befektetők számára. Egy jól összeállított borportfólióba már néhány százezer forintos befektetéssel is be lehet szállni az interneten keresztül. A jó minőségű bor hasonlóságot mutat az arannyal, drága autókkal vagy márkás órákkal, mivel az értékét a minőség és a ritkaság adja, így segíthet védekezni a pénzromlás ellen. A bor tehát hosszú távon jövedelmező befektetés lehet – mutat rá a Haszon.hu.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a borpiaci indexek, mint például a Liv-ex vagy a Sotheby’s, tartalmaznak több tíz vagy akár több száz bort, és nem mindig tükrözik pontosan az index teljesítményét. Ezért a befektetési portfólióhoz hasonlóan a borbefektetésnél is érdemes többféle termelőtől származó, különböző évjáratú borokat választani.

Az ideális borportfólió kialakításához nincs egyetlen helyes válasz, hasonlóan a tőzsdén való befektetéshez. Azonban vannak piaci trendek, amelyeket érdemes figyelni. Például a pezsgő jelenleg nagy népszerűségnek örvend. A 2021-es évjáratot megnehezítették az áprilisi fagyok, a májusi özönvízszerű esőzések és az augusztusi erdőtüzek a Champagne régióban. Ennek következtében a pezsgők ára jelentősen emelkedhet. Szakértők szerint különösen a 2002-es és 2008-as évjáratú pezsgők ára lehet a leginkább emelkedő tendencia. Emellett ígéretes potenciállal bírnak a nagy borvidékek második vonalbeli borai, például az Ázsiában egyre népszerűbb fiatalabb bordeaux-i borok ára is közelítheti az idősebb évjáratok árát.

Azért, hogy egy ideális borportfóliót hozzunk létre, érdemes figyelembe venni a piaci trendeket és az aktuális körülményeket. Az árakat befolyásoló tényezők közé tartoznak a termelési körülmények, az időjárás, a népszerűség és a ritkaság. Például az olyan borok, amelyeket megnehezített a termelési folyamat, vagy amelyek egyre nagyobb keresletnek örvendenek bizonyos régiókban, nagyobb eséllyel hoznak jelentős megtérülést.

Ahhoz, hogy sikeresen befektessünk a borpiacra, érdemes tájékozódni és konzultálni szakértőkkel. Fontos megérteni a piaci dinamikákat, figyelembe venni a hosszú távú kilátásokat és diverzifikálni a portfóliót különböző borvidékek, fajták és évjáratok között.

Összességében a bor befektetése a minőségi borokban rejlő érték és ritkaság alapján lehet jövedelmező. A pezsgők és a nagy borvidékek másodlagos vonalának borai különösen ígéretesek lehetnek. Azonban minden befektetés kockázatokkal jár, és alapos kutatásra és megfontolásra van szükség annak érdekében, hogy a befektető számára sikeres legyen a borbefektetés.

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink