Duplájára kell gyorsítani a kasszacserét

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 04. 12:00

Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a nemzetgazdasági minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A szakma becslése szerint még mintegy 35 ezer kasszát kell bekötni, ebből 25 ezer a kiskassza. Mivel az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezer kassza bekötésére állt rá a szakma, az új, augusztus 31-i határidő teljesítéséhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet. Ugyanakkor az onlinekassza.hu által megkérdezett szakértők szerint lehetséges a határidő betartása. A korábbi tapasztalatok alapján azonban érdemes alaposan megfontolni, kivel szerződnek a megrendelők. A tét nagy, ugyanis a büntetés egymillió forint, vagy üzletbezárás lehet szeptembertől.

penztargep-jo

Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a nemzetgazdasági minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A végső határidőt azért tűzték ki, mert megítélésük szerint többen trükköztek, nem vették át a megrendelt gépet, vagy másik forgalmazót kerestek.

A piacot felélénkítette a bejelentés, és kisebb pánikot okozott – nyilatkozta az onlinekassza.hu-nak a Laurel ügyvezetője. Szabó Ervin szerint azonban a forgalmazók már felkészültek arra, hogy bekössék a pénztárgépeket, ugyanakkor az elmúlt mintegy másfél év tapasztalatai azt mutatják, kizárólag megbízható, évek óta a piacon lévő, és megfelelő szervizháttérrel rendelkező céggel érdemes szerződést kötni. A jelenlegi helyzetben nincs további lehetőség kivárásra, ezért senkinek sem javasolja, hogy akár csak napokkal halogassa a döntést – húzta alá a vezető.

Az ígérgetés ideje lejárt, ha valakit mostanáig hitegetett a forgalmazója és sorozatosan csúszott a határidőkkel, akkor érdemes meggondolni, bízzon-e benne a továbbiakban, vagy válasszon olyat, aki valóban tud teljesíteni. Fontos információt ad a kasszaengedélyek listája, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet megtekinteni. Jellemző, hogy az a forgalmazó, amely éppen csak megszerezte az engedélyt, még jó ideig teszteli a kasszát, és csak később jelentkeznek az esetleges hibák. Olyat érdemes választani, amely már hosszú ideje rendelkezik érvényes kasszával, szerencsés, ha nem csak egyetlen típusengedéllyel.

Az ügyvezető elmondta, nem a kiskasszák cseréje lesz a legnagyobb probléma, a PC-s kasszák bekötése sokkal időigényesebb és bonyolultabb feladat. Szabó Ervin szerint a teljes állományban – ideértve a PC-s pénztárgépeket és a kiskasszákat is – mintegy 35 ezer olyan megrendelés lehet érvényben, amely még nem teljesült.

A kiskasszák valóban a polcokon állnak a forgalmazóknál – erősítette meg a szakmai hírportálnak az LA Pénztárgép Kft. ügyvezetője. Várkonyi Gábor szerint megalapozottan hozták meg a minisztériumi döntést a határidőről, cégüknél is több ezer pénztárgépet tudnak azonnal kiszolgálni. A szerződéskötést, a kasszák értékesítését és a bekötéseket is tudják vállalni határidőre. Az ügyvezető szerint az összes hazai forgalmazónál a hónap végéig 25 ezer is lehet a szabadon vásárolható pénztárgépek száma, tehát a kiskasszás kereskedők igényeit ki tudják elégíteni.

Az átállást elmulasztó cégeket egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a NAV, és az üzlethelyiségeket is bezárhatja 12 nyitvatartási napra – közölte a nemzetgazdasági tárca.

Az onlinekassza.hu 2014 márciusa óta hétről hétre adatokat kért a NAV-tól a kasszacsere aktuális állásáról. A számok alapján készült grafikonon jól látható, hogy az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezres havi darabszámra állt be a bekötések száma. Míg áprilisban 26 411 kasszát helyeztek üzembe, várható lett volna, hogy a gyártás előrehaladásával, az üzembe helyezési tapasztalatok növekedésével a folyamat felgyorsul, ezzel szemben visszaesett és lassan kúszva felfelé, július hónapban 22 701 pénztárgépet kötöttek be a NAV-hoz. A nemzetgazdasági tárca abban bízik, hogy a határidő serkenti a folyamatot. Ez így történt akkor is, amikor április 30-án lejárt az állami támogatás határideje. A piaci becslések szerint a mintegy 35 ezer kassza bekötése a jelenlegi ütem tartása mellett nagyjából két hónapot venne igénybe. Egyértelmű tehát, hogy fel kell gyorsítani a folyamatot.

Kapcsolódó cikkeink