Drámaian esett a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 12. 13:01

Brutális mértékben romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban augusztusban a Reuters/Michigan Egyetem által közzétett fogyasztói bizalmi index alapján.

Az előzetes adatok alapján augusztusban a fogyasztói bizalmi index 54,9 pontra, 1980 májusa óta nem látott szintre esett a júliusban mért 63,7 pontról. Az elemzői várakozások 63,2 pontra történő csökkenésről szóltak. A fogyasztói bizalmat a gyenge foglalkoztatottság és a részvénypiaci volatilitás erodálta leginkább.

A jelenlegi helyzet megítélésének alindexe az átfogó mutatón belül 69,3 pontra esett a júliusban mutatott 75,8 pontról. A hathavi várakozások alindexe 45,7 pontra zuhant a júliusban mért 56 pontról.

A munkanélküliségi ráta továbbra is 9 százalék felett tartózkodik, míg a részvénypiacokon az S&P nemzetközi hitelminősítő lépése, melyben megvonta az Egyesült Államokat elsőrangú adósbesorolását, 2008 óta nem látott piaci esést eredményezett.

Egy éves távlatban a megkérdezettek 3,4 százalékos inflációra számítanak, amely február óta a legalacsonyabb várakozás. Öt éves időtávon belül pedig 2,9 százalékos inflációs várakozások mutatkoznak – közli a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink