Árat emelnek a pékek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 31. 11:43

Még mindig a kenyeret tartják a legolcsóbb élelmiszernek, fogyasztása azonban visszaesett.

“Látszik, hogy az emberek nem pazarolnak, csak annyi kenyeret vesznek, amennyi biztosan el is fogy” – magyarázta ifj. Steiner László, a békéscsabai székhelyű ATI-Pék Kft. kereskedelmi igazgatója. “Korábban – főként a kisebb településeken – kelendő volt a kétkilós cipó, most a félkilós kenyeret választják a legtöbben, de egyre népszerűbb a huszonöt dekás kiszerelés is.”

Az egészségesebbnek tartott barna, rozsos kenyerekből többet adnak el, mint régebben, de korántsem annyival, amennyire a fehér kenyér fogyasztása visszaesett. A pékségek többsége hétfőn emel árat, a liszt és az üzemanyag drágulását nem nézhették tovább tétlenül, és a jövő kilátásai sem túl rózsásak.

A malmok tőkehiány miatt a tonnánkénti harmincezer forintos búzaárat sem tudták kinyögni, nemhogy a jelenlegi ötven-hatvanezer forintosat. A bankoktól hitelt sem remélhetnek. Vannak sütőüzemek, melyeknél hónapok óta fizetést sem kaptak a dolgozók. Békés megyében ilyen nincs, hiszen működő malom is alig akad, amelyik üzemel, annak sem meghatározó a kapacitása.

“A malmok csak havi árat tudnak mondani, korábban éves, féléves szerződéseket is kötöttek” – magyarázta ifj. Steiner László. “A cukrot napi áron vesszük, ára az utóbbi időben kilónként negyven-ötven forinttal ugrott meg kilónként, de drágult a margarin is. Ez a péksütemények előállítását drágítja meg.”

A békés megyei pékségekben elmondták, a fújt liszt kilója már száznegyven-százötven forintba jön ki nekik, pedig nemrégen még nyolcvan forintot fizettek érte. A fújt liszt azt jelenti, hogy a tartálykocsikban érkező lisztet befújatják pékségeik tartályaiba, és onnan használják fel.

A liszt és az üzemanyag drágulása miatt a házi jellegű kilós veknit kétszázharminc-kétszáznyolcvan forint között kínálják holnaptól a legtöbb üzletben, de elérheti akár a háromszáz forintot is. A pékségek számoltak, és meghúzták a szállítási határt, vagyis bizonyos körön kívül – a megkérdezettek harminc kilométeren túlra – nem visznek kenyeret, mert nem éri meg nekik.

Szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a malmoknak nincs készletük, így kenyérhiány léphet fel. A belvíz miatt jóval kevesebb búzát vetettek tavaly ősszel, és ez liszthiányt vetít előre. Ami tény: búzából eddig nemcsak a saját szükségletünket állítottuk elő, hanem exportra is termeltünk, és ősszel került annyi búza a földbe, ami garantálja a hazai ellátást. A megkérdezett pékségek kenyérhiánnyal sem számolnak, más kérdés, hogy a lisztnek mennyire mehet még fel az ára – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink