Dr. Surányi György: „Keserű ébredés lesz, amikor kiderül, hogy a jegybankok nem mindenhatóak”

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2022. 03. 11. 19:00

Milyen hatással lehet az orosz-ukrán háború a már amúgy is rendkívül magas hazai inflációra? Miért rossz ötlet mesterségesen alacsonyan tartani a rezsiárakat, és milyen irracionális döntések sorozata vezetett az USA inflációjának emelkedéséhez? Dr. Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, az MNB volt elnöke válaszolt e kérdésekre a FutureTalksban.

Dr. Surányi György

 

A beszélgetésben szó esett arról, miért voltunk elkényeztetett helyzetben az alacsony infláció tekintetében viszonylag sokáig, és arról is, miért fogunk nagyon magas árat fizetni a rezsicsökkentésért.

– A háború előtt hazánkban 7,9% volt az infláció, úgy, hogy ebben a lakosságnak az energiaszámla-növekedése nincs benne, mert azt a rezsicsökkentéssel elfojtja a kormány, amiért nagyon magas árat fogunk fizetni szó szoros és átvitt értelemben is. Ezzel szemben az európai monetáris unióban 5,1% volt az infláció. Ennek több mint a felét, 2,6%-ot egyértelműen az energiaárak emelkedése váltott ki, ami ott is külső hatás. Ha az energiaárakat érzékeltetnénk a felhasználókkal, akkor már bőven 10% felett lenne az infláció. Tehát a mélyben, a tényleges árfeszültségek már most is messze kétszámjegyűek, ami duplája az EU-ban meglévőnek – mutatott rá Dr. Surányi György, aki elemezte az USA pandémiára adott pénzügyi segélyrendszerének hátrányait, de kitért a kriptoeszközökre és a jegybankok jövőbeli szerepére is.

Krizsó Szilvia

A teljes beszélgetést meghallgathatja és megnézheti az alábbi platformokon, a linkekre kattintva:

Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=dEqASrY7aiA

Facebook:

https://www.facebook.com/trademagazin.hu

Soundcloud:

https://soundcloud.com/trade-magazin

Spotify:

https://open.spotify.com/show/1imr2D62BIXEzsr5RNABLu

Trade magazin:

https://trademagazin.hu/hu/rendezvenyek/future-talks-business-podcast/

 

Minden héten hétfőn 17 órakor új adással jelentkezik a Future Talks Krizsó Szilviával, a Trade magazin business podcastja.

 

 

Kapcsolódó cikkeink