Diageo: Ötödével kevesebb a szeszesitalgyártó nyeresége

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 09. 12:48

A világ legnagyobb szeszesitalgyártója, a brit Diageo Plc adózott eredménye 953 millió font volt az üzleti éve decemberrel zárult első felében, 20 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 1,194 milliárdnál.

A nettó bevétel, 5,757 milliárd font, 8 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit, miközben az eladott mennyiség 6 százalékkal 84,1 millió hektoliterre nőtt, a csütörtökön kiadott időközi vállalati jelentés szerint. Az idei évi “fogyasztói és gazdasági irányzatot óvatosan” ítélik meg a cég vezetői.

A világgazdaság helyzetét pontosan tükrözi, hogy a Diageo bevétele stagnált Európában, 5 százalékkal nőtt Észak-Amerikában, és átlagosan 18 százalékkal gyarapodott az Európán kívüli felzárkózó piacokon. Az üzemi eredmény 3 százalékkal nőtt Európában, 6 százalékkal Észak-Amerikában, 19 százalékkal Latin-Amerikában és 20-20 százalékkal Ázsiában, illetve Afrikában.

A Diageo az európai üzleti szolgáltató központját (DBSC) 2001-ben Magyarországra telepítette. A budapesti központ – a Diageo Üzletviteli Szolgáltatások Kft. – a cég európai üzleti egységeit szolgálja ki pénzügyi és adminisztratív tevékenységgel. Létrehozása után évente 50 millió font hatékonyságjavulást ért el azzal, hogy tevékenysége révén a cég fogyasztói gyorsabban fizetik számláikat. A Diageo 2006-ban bővítette a budapesti központját, tevékenységei közé a pénzügyi tervezés, a jelentéskészítés, a teljesítmény-mérés is bekerült – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink