Demonstrációt szerveznek a magyar húsiparért

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 28. 10:36

Országos demonstrációt tart a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a jövő héten, a budapesti rendezvényen a húsipari munkahelyek védelméért emelik fel a szavukat – közölte a HDSZ kedden az MTI-vel.

Közleményében a szakszervezet rámutat: a jelek szerint megpecsételődött a magyar húsipar, a dolgozók százait, ezreit foglalkoztató nagyvállalatok sorsa. A korábbi versenyképességi hátrányokat csak felerősítette az Európai Unióba való belépés: a verseny erősödött, a központi terhek – például az áfa – növekedtek – írta a munkavállalói szervezet.

Iránymutató szakpolitika és stratégia hiányában a helyzet évről-évre romlott az érdekképviselet szerint. Ilyen körülmények között egy veszteséges ágazatban piaci alapú megoldás, vagyis tőkeerős befektetők megjelenése nem várható el, a vállalatok megszűnésével lassan nem lesz miért stratégiát, szakpolitikát kidolgozni – teszik hozzá.

A szakszervezet úgy véli: jobban jártak volna az érintett cégek – a felszámolás alatt álló Kapuvári Húsipari Zrt. és a Gyulai Húskombinát Zrt. -, ha nem állami, hanem magánfelszámolás zajlana, mert így a felszámoló anyagilag is érdekelt lenne a felszámolás alatti sikeres működtetésben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink