Dekorkozmetikumok jó tanácsokkal

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 08. 29. 08:00

Színharmónia és tanácsok – e köré a két kifejezés köré összpontosult a dekorkozmetika elmúlt évének trade marketingje. Az eladáshely súlya a jövőben vélhetően tovább nő majd.A termék jellegéből adódóan több olyan marketingeszköz, jellemző lép előtérbe, amely más kategóriák esetében gyengébben érvényesül, így például a referenciacsoport-hatás. A hölgyek szeretnének minél csinosabbak, szebbek lenni, amihez szeretnek tanácsokat kapni, illetve fontos a számukra, hogy nagy sztárokhoz hasonlítsanak.

Három fellendülés
A nagy sztárokat vagy éppen sztártanácsadók figuráját alkalmazza ATL-kommunikációjában több márka is, így a L’Oréal, a Max Factor vagy a Rimmel (Kate Moss), ezzel bocsátva útjára a fogyasztót, amikor vásárolni indul. Megjelent egy új, fiatal generáció, amely a korábbiaknál hamarabb megpróbálkozik a sminkeléssel, nekik tanácsadásra, fiatalos, trendi termékekre van szükségük, amit meg is engedhetnek magunknak. Nekik kínálja termékeit és sminkelési tippjeit a Miss Sporty.
Mindezen jellegzetességet a dekorkozmetikai piac erősen szezonális jellegével együtt kell figyelembe venni.
– A tavaszi megújulás az első fellendülés, amelyet a drogérialáncok is fókusznak tekintenek, és aktivitásokkal támogatnak. Majd a következő az öltözködési divat jelentős periódusváltásakor, az őszi kollekció bemutatásával esik egybe, de mind közül a legnagyobb fellendülés a téli ünnepi szezonban mutatkozik. Ekkor nemcsak a márkák közti verseny jellemző, hanem a teljes piac mérete megnő. Ezekben az időszakokban kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetnünk dekorkozmetikai márkáink – az Astor, a Rimmel és a Miss Sporty – bolti megjelenésére és promóciós aktivitására – mondja Bakos Zsuzsanna, a Coty Hungary trade marketing menedzsere.

Vannak nyári termékek is
Az elmúlt évben a szokásos tv- és sajtókampány mellett szponzorációt, illetve termék­elhelyezést is választott a Maybelline márka. A S.O.S. Szerelem című filmben nyílt erre lehetőség, amelyet a cég meg is ragadott, és a trendeket követő és meghatározó márka bevonult a moziba is.
A kategória azonban rendkívül széles spektrumot kínál ahhoz, hogy szezonalitását csak a tavaszi és karácsony előtti pe­rió­dusban fejtse ki: apróbb szezonok megfigyelhetők az egyes kategóriákon belül is.
Az elmúlt év újdonságai zömmel a szempillaspirál-kategóriában jelentek meg, például a 2 fázisú szempillaspirálok.
A válaszoló cégek egybehangzóan tapasztalták az összecsomagolások hatékonyságát, amelyek leginkább egy szempillaspirálból és valamilyen ajándékból, vagy szempilla­spirálból és szemfestékből álltak.

Szinergiahatások kiaknázása
A dekorkozmetikai szegmensben is elkezdődött a kategóriák közötti szinergiahatás kihasználása és a márkák közös promotálása.
– Idén először csináltunk olyan komplett sminkszettet, amelyben minden főbb kategória képviselve van: körömlakk, szájfény, szemhéjpúder és szempillaspirál. Második alkalommal volt crosskategóriás kihelyezésünk, amikor is Celine Dion parfüm tesztereket tettünk az Astor-állványokra, így azok nemcsak látványukkal, hanem az illattal is kedveskedtek a fogyasztóknak – meséli Bakos Zsuzsanna.
A piac szereplői szintén egyetértenek a sminkelési tanácsadók alkalmazásának hatékonyságában. Ezt az eszközt főként a drogérialáncokban vetik be a cégek, de például több hipermarketláncban, a L’Oéal-szépségszigeten folyamatosan látják el tanácsokkal a hölgyeket a szépségtanácsadók.
– Ehhez a bolti megjelenéshez természetesen hozzájárul a display és a pult is, amelynek mindenkor rendkívül igényesnek és figyelemfelkeltőnek kell lennie. Ehhez a gyártók hátulról világított paneleket használnak, amelyek szemmagaságba kerülnek, ezzel támogatva az épp aktuális bevezetést – mondja Molnár Klára, a L’Oréal trade marketing menedzsere.
Ujvári Mária

Kapcsolódó cikkeink