Decemberben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 04. 11:43

Tavaly decemberben 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Európai Unióban (EU) és az eurózónában is az előző havival összehasonlítva – jelentette szerdán az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

EU

Az EU-ban az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek forgalma 0,4 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladások 0,7 százalékkal emelkedtek, a nem élelmiszeripari termékek összesített forgalma pedig 0,2 százalékkal nőtt.

A tagállamok közül Írországban nőtt a legjobban a kiskereskedelmi forgalom, havi 1,8 százalékkal. Ausztria állt a második helyen 1,6 százalékos növekedéssel, és Spanyolország és Szlovákia osztozik a harmadik helyen 1,1-1,1 százalékos növekedéssel. A legnagyobb forgalomcsökkenést, 1,5 százalékost Dániában és Szlovéniában mérte az Eurostat.

Magyarországon decemberben 0,3 százalékos, előtte novemberben 0,6 százalékos havi forgalomnövekedés volt az unió statisztikai hivatalának adatai szerint.

Éves összehasonlításban 3,2 százalékkal nőtt a decemberi kiskereskedelmi forgalom az EU-ban, 2,8 százalékkal az eurózónában, és 5,6 százalékkal Magyarországon.

2014 egészében az Európai Unióban átlagosan 1,9 százalékkal, az eurózónában 1,3 százalékkal nőtt a forgalom 2013-hoz képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink