December 1-jén emelkedik egyes dohánygyártmányok jövedéki adója

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 19. 11:15

Emelkedik egyes dohánygyártmányok jövedéki adója december 1-jén. Amíg megteremtik az új adójegyek elektronikus megrendelésének lehetőségét, átmeneti jelleggel lehetőség van a manuális, papír alapú megrendelések befogadására is – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV ismerteti: a cigaretta jövedéki adója december 1-jétől 11 900 forintról 12 500 forintra emelkedik ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de legalább 24 920 forint lesz ezer darabonként a korábbi 22 300 forint helyett.

A szivarra és a szivarkára az adó mértéke változatlanul a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohánynál a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 12 460 forint a korábbi 11 150 forint helyett.

Az egyéb fogyasztási dohánynál a jövedéki adó 2012. december 1-jétől a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább 12 460 forint kilogrammonként a korábbi 11 150 forint helyett.
A NAV már közzétette honlapján a december 1-jétől alkalmazandó jövedéki adó fajtakódokat.

A dohánygyártmányok az adóváltozás hatályba lépését követően csak az új adó- és általános forgalmi adó mértéknek megfelelő adójeggyel, vagyis a jövedéki adómérték 2012. december 1-jén hatályba lépő változását követően kizárólag „121201” adómérték kóddal ellátott adójeggyel bocsáthatók szabadforgalomba, illetve importálhatók a szabad forgalom számára, és hozhatók be más tagállamból – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Mivel az új jövedéki adómértékek hatályba lépésének időpontja közel van, és az adójegy felhasználók zöme jelentős importtevékenységet folytat, különösen fontos, hogy mielőbb biztosítsák az adójegy megrendelések lehetőségét, hogy az adójegyeket a megrendelők kellő időben átvehessék, külföldre kiszállíthassák, ahol a dohánygyártmányokat ezen adójegyekkel ellátják, majd belföldre szállítják.

Ezért az új adómérték kóddal ellátott adójegyek elektronikus megrendelési lehetőségének megteremtéséig, átmeneti jelleggel lehetőség van a manuális, papír alapú megrendelés befogadására is a kitöltött elektronikus nyomtatvány feldolgozásával. Az informatikai fejlesztés megvalósulását követően a NAV tájékoztatni fogja az adójegy-felhasználókat az ideiglenes intézkedés megszűnéséről – közölte a hatóság. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink