Csúcsverseny közétkeztetési szakácsoknak

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 03. 10. 12:09

Az előkészületek nagyságrendjéből és a támogatók listájából kiindulva biztosra vehetjük, minden idők legnagyobb hazai közétkeztetési szakácsversenye (KÖSZ) készül, amelynek versenykiírását márciusban tették közzé a szervezők, a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), az MNGSZ és a NÉBIH. A verseny témája: nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében.

Szakmai szempontból a projektnek nem a verseny a legfontosabb része, sokkal inkább a felkészülés, azaz a tanulás időszaka adja igazi értékét – mondja Zoltai Anna, a verseny egyik alapító-ötletgazdája, aki az idei sorozatot a KÖZSZÖV „színeiben” szervezi. – Fejlődik, és ha úgy tetszik, modernizálódik is a verseny szellemisége. A 2019–2020-as megmérettetésen a csapatoknak már egy irányító is tagja – a közétkeztetésben egyébként is kulcsfigura az ilyen vezető –, olyan ő, mint a Bocuse d’Or versenyeken a coach. Ugyancsak újdonság, hogy ugyan nem kötelező, de a nevező csapatok tartaléktagot is jelölhetnek a sorozatra. Mindez meggyőződésem szerint a csapatszellemet erősíti. A jelentkező csapatok felkészülését szakembereink – közöttük például Wolf András, a Boscolo séfje – gyakorlati tréningekkel is segítik. A győztes fogások 10 adagra vonatkozó receptjeit a Nébih idén is megjelenteti egy 3000 példányos kiadványban.

Támogatóink is a KÖSZ hitelét növelik – a Miniszterelnöki Hivatalt, az Agrárminisztériumot, a PGA-t, valamint az MNGSZ-t és az MVI-t és sok más szakmai szervezetet is magunk mellett tudhatjuk.

Ami a tartalmat illeti: a feladat tradicionális hazai nyári ízeket képviselő, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd (előétel vagy leves, főétel, desszert) megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében, nettó maximum 550 forintos nyersanyagköltséggel. Idén kötelező elem a friss alapanyagokból készült lecsó, és a szervezők a hazai nyári, friss idényzöldség és idénygyümölcs mellett kötelező alapanyagként jelölték meg a mézet is.

A nevezés ingyenes, de támogató közétkeztető főzőkonyhához kötött, határideje május 23. A szervezők elfogadják a versenyre alkalmilag szerveződött csapatok nevezését is, nekik olyan közétkeztető főzőkonyha támogatását kell élvezniük, amelyet a Nébih legalább 80-százalékosként minősített. (Részletes információk a Nébih honlapján olvashatók.). //

Kapcsolódó cikkeink