Csökkent az adócsalás a román sütőiparban a kedvezményes áfának köszönhetően

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 17. 11:20

A román sütőipari termelők adatai szerint mintegy 20 százalékkal csökkent az adócsalás az ágazatban annak köszönhetően, hogy egy évvel ezelőtt a román kormány bevezette a kedvezményes áfát a péktermékekre.

kenyer

A termelők érdekeit védő Rompan szövetség szerdán ismertetett adatai szerint 19 százalékkal, mintegy 280 ezer tonnával nőtt az értékesített liszt és kenyér mennyisége, amely után a termelők adót fizettek. Az elmúlt egy évben 1,026 millió tonnára nőtt az egy évvel korábban jegyzett 862 ezer tonnáról a értékesített kenyérmennyiség.

A termelők szerint a fogyasztók is jól jártak, mert olcsóbb lett a kenyér és a liszt, így összesen 136 millió euró (42,7 milliárd forint) megtakarítást jegyeztek a fogyasztói oldalon. A román pénzügyminisztérium adatai szerint az árak 8 százalékkal csökkentek.

Ioana Petrescu román pénzügyminiszter az intézkedés kedvező hatásai között említette, hogy 10 ezer tonnával nőtt a kenyértermelés és 20 ezer tonnával a liszt termelése a kedvezményes áfa bevezetése óta.

Romániában 24 százalékos az általános forgalmi adó (áfa), a péktermékek esetében tavaly szeptember 1-jén 9 százalékos kedvezményes áfát vezettek be.

Az intézkedéssel Victor Ponta román miniszterelnök is elégedett. Szerdán egy sajtótájékoztatón arra kérte a román mezőgazdasági minisztériumot, vizsgálja meg a kedvezményes áfa egyéb alapélelmiszerekre (zöldségek, gyümölcsök, hústermékek) való kiterjesztését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink