Csökkent a Praktiker eredménye a harmadik negyedévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 26. 12:49

Az idei harmadik negyedévben lassult a Praktiker barkácsáruház-lánc értékesítési árbevétele csökkenésének üteme, az egyszeri tételek nélküli működési eredmény viszont sokkal nagyobb mértékben csökkent, mint az idei első hat hónapban – derül ki a Praktiker által az MTI-hez eljuttatott negyedéves eredmény beszámolóból.

A Praktiker csoport 844,4 millió euró értékesítési árbevételt ért el 2011 harmadik negyedévében, 7,3 százalékkal alacsonyabbat az előző év harmadik negyedévinél. Az értékesítési árbevétel idei első félévi 9,2 százalékos csökkenésével összevetve a visszaesés üteme lassult. Januártól szeptemberig a csoport 2,468 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el, 8,5 százalékkal alacsonyabbat mint egy évvel korábban.

A Praktiker csoport értékesítési árbevétele belföldön 5,4 százalékkal, a nemzetközi üzletágban pedig 11,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben. A csoport külföldi eladásait a romló általános üzleti környezet mellett kedvezőtlen devizaárfolyam-hatások terhelték meg.

A Praktiker Deutschland értékesítési árbevétele 390,4 millió euró volt a harmadik negyedévben, 9,1 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Az első hat hónapban az értékesítési árbevétel még 14,5 százalékkal csökkent. A harmadik negyedévi üzleti eredmény 16,6 millió euró veszteség lett az előző évi harmadik negyedévi 17,3 millió eurós nyereséggel szemben.

A Praktiker International eredménye országonként jelentős eltérést mutatott a harmadik negyedévben. A működési területét alkotó kilenc országban értékesítési árbevétele 11,6 százalékkal 252,5 millió euróra csökkent az előző évi 285,6 millió euróról. Az első kilenc hónapban az értékesítési árbevétel 9,5 százalékkal csökkent. Ennek ellenére a Praktiker International 14 millió euró egyszeri tételek nélküli üzleti eredményt tudott felmutatni a harmadik negyedévben, mindössze 2,9 millióval alacsonyabbat mint egy évvel korábban.

Magyarországon a Praktiker a harmadik negyedévben 30,6 millió euró forgalmat bonyolított le, ez 9,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Devizaárfolyam hatások kiszűrésével az eladások 11,5 százalékkal csökkentek. Az első kilenc hónap értékesítési árbevétele Magyarországon 80,2 millió euró volt, 6,1 százalékkal alacsonyabb, illetve devizaárfolyam hatások kiszűrésével 7,3 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A Praktiker Magyarországon 19 áruházzal rendelkezik, miután két székesfehérvári üzletének egyikét bezárta.

A Praktiker International összesen 110 áruházat üzemeltet a térségben.

Az év utolsó negyedévére a Praktiker az első kilenc hónapban érvényes trend folytatódását jelzi előre, értékesítési árbevétele és üzleti eredménye ezért elmarad majd az egy évvel korábbitól. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink