Csökkenő ütemben, de tovább zsugorodik a román kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 08. 00:01

A román kiskereskedelmi forgalom második hónapja mérséklődő ütemű visszaeséséről számolt be a bukaresti statisztikai hivatal. A lakosság költekezési hajlandóságát a bérnövekedés lassulása is gátolja.

A kiskereskedelmi forgalom augusztusban éves összehasonlításban 12,1 százalékkal csökkent, kisebb mértékben, mint júliusban, amikor 13,8 százalékos visszaesést regisztrált a bukaresti statisztikai hivatal. Már a júliusi adat is mérséklődő ütemű forgalomcsökkenésről számolt be, hiszen júniusban még 17,3 százalékos volt a zuhanás éves bázison.
Havi összevetésben 0,4 százalékos volt a csökkenés, szemben a júliusi 2,2 százalékos forgalom-emelkedéssel.
Gyors talpraállást azonban továbbra sem sejtetnek a számok – a tavaly augusztusi 64 százalékos hitelbővülés már a múlté, az idei nyár utolsó hónapjában csak 8,2 százalékkal bővült a lakossági adósságállomány. A költekezési hajlandóságot tovább rontja, hogy a bérnövekedés üteme is megcsappant – a tavalyi év első 8 hónapjában több mint 20 százalékkal, 2009 január és augusztusa között azonban már csak 5,6 százalékkal emelkedtek az átlagfizetések – írja a napi.hu.

Kapcsolódó cikkeink