Csökkenő szobaárak, stagnáló bevételek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 06. 00:04

Több külföldi, kevesebb hazai turista, csökkenő szobaárak, stagnáló bevételek – így jellemezhető a szálláshelyek idei teljesítménye hazánkban. A négy-ötcsillagos szállodák vendégszáma szárnyalt, az olcsó szálláshelyeké zuhant az első nyolc hónapban.

Jelentős mértékben, kb 7 százalékkal 13 971 forintra csökkentek az európai összehasonlításban amúgy is alacsony szállodai bruttó átlagárak idén január és augusztus között Magyarországon 2009 azonos időszakához képest, derül ki a KSH kedden nyilvánosságra hozott adataiból.

A legnagyobb mértékben, több mint 11 százalékkal az ötcsillagos hotelek nyirbálták meg áraikat. Csaknem 10 százalékos volt a csökkenés a négy- és háromcsillagos hotelekben, az egy- és kétcsillagos szálláshelyek 4-6 százalékos mérséklést hajtottak végre.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel átlagosan 6302 forint volt, Budapesten 3800 és 18 600 forint körül alakult.
A tavalyi válságévhez képest is lejjebb vitt árak valószínűleg nagy szerepet játszottak abban, hogy a legmagasabb kategóriájú szállodák csaknem 20 százalékkal növelték vendégeik számát az idei első nyolc hónapban 2009 január-augusztushoz viszonyítva. Mellettük jól teljesítettek a wellness- és a gyógyszállodák is,15, illetve 10 százalékos plusszal.

A háromcsillagos szállodák 5 százalékos mínuszt voltak kénytelenek lenyelni, az ennél olcsóbb szálláshelyek iránti igény pedig még nagyobb mértékben csökkent: a turistaszállók 7, a panziók 16, az ifjúsági szállók 30, a kétcsillagos szállodák pedig csaknem 40 százalékkal kevesebb vendéget fogadtak.

Szállásdíjbevételeik növelésére csak a wellness- (26,5 százalék) és a négycsillagos szállodák (4 százalék) voltak képesek. A gyógyszállók hozták tavalyi forgalmukat, az ötcsillagos szállodák bevétele pedig csak minimális mértékben (2,5 százalék) csökkent – a jelentős árleszállítás okozta bevételkiesést tehát csaknem ellensúlyozta a megugró vendégszám.

A kereskedelmi szálláshelyek összesített szállásdíjbevétele 86 milliárd forint volt, ami 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A vendéglátásból és egyéb tevékenységből származó pénzeket is figyelembe véve minimális, 1,1 százalékos emelkedés figyelhető meg – a teljes árbevétel 155,7 milliárd forintot tett ki az első nyolc hónapban.

A vendégek és vendégéjszakák száma lényegében változatlan volt 2010. január-augusztusban az előző évhez viszonyítva – ez kb. 5 millió turistát és 13,6 millió vendégéjszakát jelent. A külföldi vendégek száma 4 százalékkal nőtt, a belföldivendég-forgalom viszont az előző évi alacsony bázishoz képest is csökkent – írja az mfor.hu.

szálloda

Kapcsolódó cikkeink