Csökkenhet a bürokrácia a növénytermesztésben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 03. 23. 10:02

Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztálya, amelynek Petőházi Tamás lett az elnöke, aki a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese is – írja az agrarszektor.hu. Az osztály csökkentené a bürokratikus terheket és egyszerűsítené a jogszabályokat, illetve ajánlati fajtajegyzékeket állít össze.

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya február 22-én Gödöllőn – írja közleményében a NAK. Az osztályon belül létrejött egy alosztály is a beszállítóipari szereplők részére.

A növénytermesztési osztály tevékenységének felügyeletét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke látja el, osztályelnöke pedig Petőházi Tamás, a GOSZ elnökhelyettese lett. Az osztály jövőbeli feladatai közé többek között a termékpályát érintő jogszabályi javaslatok kidolgozása, illetve a bürokráciacsökkentés tartozik. A célkitűzések között szerepel az ajánlati fajtajegyzék összeállítása, amelyet idén a takarmánykukoricára, jövőre az őszi búzára, a későbbiekben pedig az olajosnövényekre és a szójára készítik el. Az Európai Unió 2018. december 31-ig engedélyezte a fordított áfa alkalmazását az egyes gabonafélékre és olajos magvakra, az osztály azonban több javaslattal is készül arra a helyzetre, ha az EU nem járul hozzá ennek meghosszabbításához. (agrarszektor.hu)

+

Kapcsolódó cikkeink