Csökkenhet az élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 13. 12:00

Még nincs egyezség Brüsszellel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértékéről, de az új közteher várhatóan kisebb lesz, mint a korábbi – írja a hirtv.hu. Becslések szerint 20 milliárd forinttól eshet el az államkassza.

polc2

„Egyelőre az Európai Bizottsággal tárgyalásban vagyunk. Az Európai Bizottság a progresszív élelmiszer-felügyeleti díjat, tehát hogy a kisvállalkozások kevesebbet fizessenek, ezt nem támogatja. Most az Európai Bizottsággal azon egyeztetünk, hogy mi lenne az a díj, ami mindenki számára elfogadható lenne. Nyilván a magyar piaci szereplők száma a kormány számára a legfontosabb, és a magyar piaci szereplőket, magyar élelmiszerpiacnak a résztvevőit, vállalkozásokat, kereskedéseket szeretnénk megvédeni a magyar élelmiszer-felügyeleti díjtól. Az eljárás költségét azonban viselni kell, vagy ahhoz hozzá kell járulni” – mondja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazását Brüsszel azért függesztette fel, mert úgy ítélték meg, a magyar sávos szabályozás diszkriminálja a nagyobb cégeket: azaz nekik sokkal többet kell fizetniük, mint a kisebb láncoknak. A magyar kormány újabb javaslata becslések szerint azt jelentheti, hogy 20 milliárd forint marad a legnagyobb áruházláncok zsebében.

„Egy áruház-felújítás, egy új, modern informatikai berendezés, egy beruházás megvétele, megszervezése, előkészítése, itt nyilván kisebb dolgokra kell gondolni, bármi előfordulhat. Gyakorlatilag ami költség létezik egy áruháznál, arra bármelyikre fordíthatják ezt a pénzt, nyilván ez vállalkozásonként változó. De hangsúlyozni kell, hogy döntést akkor tudnak hozni a cégek, ha az Országgyűlés is megalkotta az új szabályokat” – nyilatkozta a Hír TV-nek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint az áruházláncok akkor tudnak végleges döntést hozni, ha a brüsszeli tárgyalások után a parlament is megszavazza az új, kompromisszumos díjfizetési kulcsokat. Ez azonban még hónapokig eltarthat. (hirtv.hu)

Kapcsolódó cikkeink