Csökkenek a bolti lopások a törvényszigorítás nyomán

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 13. 14:11

Magyarországon az elmúlt években százmilliárdos nagyságrendű volt a lopásból eredő kár és százezerre becsülhető a bolti szarkák száma. Az üzletek méregdrága biztonságtechnikai eszközökkel igyekeztek mérsékelni a veszteségeiket, komoly eredményt elérniük azonban nem sikerült. Egy idén elfogadott új törvényi szabályozással sikerülhet gátat szabni a vevői visszaéléseknek. Megszólalt az ügyben a Tesco, a SPAR és a Coop is.

Lopnak az alkalmazottak, a vevők de még az ellátási láncban dolgozók is – állítja a Penzcentum.hu több névtelenséget kérő kiskereskedelmi forrása is. Vannak, akik mosószeres dobozba helyeznek el kisebb tárgyakat, vagy ezüstpapírral bérelik ki táskájukat, hogy ne riasszon be a kapu. Több fogyasztó is szívesen nassol a kisebb csokoládékból és péksüteményekből az üzletben. Népszerű trükk az árcédulák megcserélése. A ruhaosztályokon átöltözés után sokszor próbálnak meg az új ruhákban kisétálni a fogyasztók.

A lopásból eredő kárról nem állnak rendelkezésre naprakész és pontos adatok. A Centre for Retail Research (CRR, Kiskereskedelmi Kutatások Központja) általhat évvel ezelőtt több országra is elvégzett kutatás szerint hazánk a középmezőnyben helyezkedett el a kiskereskedelmi lopásokat illetően. A 2004-es kutatás szerint fél év alatt 76 milliárd forint vándorolt a tolvajok zsebébe Magyarországon, ez tavaly akár a 100 milliárdos nagyságrendet is elérhette. Durván a kereskedők profitjának 1,5-2%-a veszik oda az áru eltűnése okán. A vevői visszaélések miatt bevezetett biztonságtechnikai fejlesztésekre és eszközökre ezért több milliárd euró összeget költenek a cégek évente a vizsgált országokban.

A CRR vizsgálat kimutatta, hogy a termékek eltűnésének csak egyharmad részéért felelősek a fogyasztók, a többit a belső lopások, az ellátási lánc hiányosságai, az áru szállítás közbeni sérülései és a vállalatok közötti csalások okozzák.

Eddig bárki nyugodtan lophatott kis összegű termékeket, viszont ez évtől nagyot fordult a világ. A szabálysértési törvény 2010. augusztus 19-én életbe lépő változtatásai alapján a lopás (értékhatártól függetlenül) büntetendő, és a keletkezett kár mértékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül. Aki tulajdon elleni szabálysértést követ el, őrizetbe vehetik. A törvény súlyosabb esetben 45 napi elzárásra, avagy akár 150 ezer forint bírságra is sújthatja az elkövetőt.

A hipermarketekkel is rendelkező SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője, Laber Zsuzsa a Pénzcentrum.hu-nak adott nyilatkozata alapján a lopások számának visszaeséséről számolt be az elmúlt egy hónapban. A Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója, Csathó Judit, hasonló tendenciáról nyilatkozott. A főként kisebb alapterületű üzletekkel rendelkező Coop-üzletlánc szolnoki kereskedelmi igazgatója, Vidra Zsolt szerint a szabálymódosítás előtt a lopások száma magasabb volt, értékük 1.000-5.000 forintig terjedt – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink