Csökken az átutazók száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 06. 27. 08:00

2008 első három hónapjában – az előző év azonos időszakához viszonyítva – 3 százalékkal csökkent az egy napra hazánkba látogatók száma, eközben a több napra látogatóké 5 százalékkal bővült. Az elmúlt három évben az éjszakázás nélküli utazók száma folyamatosan emelkedett. A KSH elemzéséből az is kiderül, hogy ez a tendencia 2007 végén látszott megfordulni, majd 2008 I. negyedévében is folytatódott – így is közel 80 százalék az egy napra utazók aránya. A külföldi látogatók által eltöltött összes idő – 2007 azonos időszakához viszonyítva – 8 százalékkal, 16 millió napra csökkent.
Az egy napra látogatók kétötöde átutazó. Arányuk az előző év azonos időszakában mért értékkel megegyező. Jelentős a napi vásárlók aránya (27 százalék), viszonylag mérsékelt a turisztikai céllal érkezőké (18 százalék). A Franciaországból és Hollandiából érkezők teljes egészében átutazók. Turisztikai céllal – az érkezések számát tekintve – legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeztek. Az egy napra látogató osztrákok 36 százaléka kiránduló volt, Csehország, Lengyelország és Szlovákia esetében ez az arány 20 százaléka körüli.
A hosszabb ideig hazánkban tartózkodók 77 százaléka turisztikai céllal érkezett, ebből 19 százalék volt az üzleti utazók aránya. Az átutazók aránya 7, a huzamosabb idejű munkavégzés céljából érkezőké 9 százalék körüli volt.
A több napra látogatók a legnagyobb számban Németországból és Ausztriából érkeztek.
A több napra érkező külföldiek által leglátogatottabb turisztikai régióink 2008 I. negyedévében Budapest (42 százalék) és a Nyugat-Dunántúl (29 százalék) voltak. Budapest egy százalékpontos csökkenést, Nyugat-Dunántúl 4 százalékpontos növekedést mondhat magáénak az előző év azonos időszakához képest.

Kapcsolódó cikkeink