Csökken az agrárcsődök száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 13. 11:43

Az ágazati csődráta az összes ágazatot tekintve nőtt az elmúlt években, majd 2013-ban egy tartós csökkenést produkált. Ez a tendencia nem tartott ki 2014-ben, a mutató értéke az első negyedév végére 3,9 százalékra,a félév végére 4,2 százalékra nőtt.

csod
(MNB)

A mezőgazdasági (bányászattal együtt) szektorra jellemző csődráta a vizsgált időszakban nem emelkedett négy százalék fölé, maximumát is csak négy százalékos értékkel érte el 2012-ben, amely a többi ágazathoz képest igen kedvező – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet kijelentésében.

A mezőgazdasági ágazatra jellemző érték ezt követően fokozatosan javult, 2014 első félévének végére a mutató értéke 3,3 százalékra csökkent. Az összes ágazatot figyelembe véve még így is a legkedvezőbb értékkel rendelkezett (az ingatlanügyek ágazattal együtt), illetve az átlagos értéktől közel egy százalékponttal volt kedvezőbb a mutató értéke. A mezőgazdaság továbbra is kedvező helyzetben van, a legkisebb mutatójával a legmegbízhatóbb adósok közé tartozik.

Az ágazati csődráták egy adott ágazatban csődeljárás alatt lévő és az egy évvel korábban működő társas vállalkozások százalékos arányát mutatja. A mutató értékelésével képet kaphatunk egy adott ágazat pénzügyi stabilitásának helyzetéről, illetve annak tendenciájáról. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink