Csődöt jelentett a Surjány Hús Kft

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 14. 11:21

Csődöt jelentett a törökszentmiklósi Surjány Hús Kft. – tudta meg az Origo. Forráshiány miatt nem tudtak bért fizetni a dolgozóknak.

SurjanyhusA Surjány Hús Kft. május 13-án csődeljárást kér maga ellen, mivel nem tudott fizetni az alkalmazottainak. A cég az közölte az Origóval, hogy a Surjány Hús Kft. vezetése azért döntött a csődeljárás megindításáról, mert a cég további működése forrás hiányában a jelenlegi formában nem finanszírozható.

„A csődeljárás során a tulajdonosok mindent megtesznek a csődegyezség megkötése érdekében és azért, hogy a cég az egyezség megkötését követően újraszervezze a termelését.”

A Szoljon.hu azt írja, a húsipari dolgozók még mindig nem kapták meg áprilisi fizetésüket. Úgy tudni, a csődbiztos átvette a céget, a bank mindent lefoglalt.

A céget 1994-ben alapította Tóth János Tibor. Az Opten adatai szerint a cégnek most 350 alkalmazottja van. Egy dolgozó a Szoljon.hu-nak azt mondta, ő úgy tudja, a Surjány Hús Kft. rendelkezik a bérekre szánt összeggel, a pénz a vállalat számláján van, csakhogy a vezetés már nem fér hozzá. A dolgozó szerint korábban mindig időben megkapták a bérüket, ám a május 10-én esedékes fizetésekre még várnak.

A dolgozók még arra számítanak, nincs vége a Surjány Hús Kft.-nek. Az alkalmazottak még bejárnak a cégbe, és abban bíznak, hogy néhány napon belül megérkezik a fizetésük. A Surjány Hús Kft. honlapján az áll, hogy 1992 óta foglalkoznak sertésvágással, húsfeldolgozással, húskészítmény-gyártással, húsáru kis- és nagykereskedelemmel.
2012-ben új üzemet építettek

A Surjány Hús ügyvezetője 2012-ben azt nyilatkozta, hogy a vállalkozás az ország öt legjelentősebb húsipari cégnek egyike. Az ágazaton belüli részesedése 5 és 10 százalék közé volt tehető. A kft. 2012-ben még 680 embernek adott munkát, nettó árbevétele 2011-ben megközelítette a 17 milliárd forintot. 2012-ben a Surjány Hús Kft. nettó 1,3 milliárd forintból új utóérlelő és szárazáru üzemet nyitott.

Az átadáson Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta, a beruházás nem csupán a Jász-Nagykun-Szolnok megye legjelentősebb húsipari cégének számító vállalkozás versenyképességét javítja, százötven új munkahelyet is teremt a térségben. (origo, Koncsek Rita)

Kapcsolódó cikkeink