Csendben kivirágzott

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 08:00

Hónapokkal ezelőtt kezdődött: a sajtó felfigyelt egy fiatal szakácslányra, a budapesti Arany Kaviárban dolgozó Sára Zsuzsára. Először a fogyasztói lapok újságírói kapták fel a nevét, mert 17 férfi szakácsot (köztük top-éttermekben dolgozókat) legyőzve megnyert egy tévévetélkedőt. Később a szakmai médiumok munkatársai keresték meg, mert a vetélkedő fődíjaként egy hetet Dieter Müller 3 Michelin-csillagos éttermében sztázsolhatott. – A Szakácskirály műsor hozta a nagyobb „hírnevet”: emberek jöttek hozzánk még vidékről is, ajándékokat hoztak, elmondták, mennyire drukkoltak nekem. A vetélkedő egyébként egy limonádé-jellegű műsorba ágyazott kemény szakmai megmérettetés volt. Legfőbb hasznát abban érzem, hogy rájöttem: a versenyek adják a legjobb keretet a kreatív gondolkozáshoz és munkához, ugyanis a mindennapi munka során nincs idő kísérletezni.
Sára Zsuzsa hihetetlenül szerény, a „médiasztárság” ellenére is a világ legtermészetesebb dolgának tartja, hogy pályájának kezdete óta egyazon tűzhely mellett dolgozik, munkáját az ismert séf, Szása, azaz Nyíri Sándor és helyettese is irányítja. Úgy érzi, ötletei alapját is mindig innen meríti. Elégedett azzal, amit csinál, nem akar máshol dolgozni. Ha neki kellene egy konyhát vezetnie, az jó darabig inkább Szása-arcú lenne, mintsem saját elképzeléseit valósítaná meg. Ha nem beszélgetnénk főnökeivel is, talán soha nem tudnánk meg, hogy Zsuzsa rendkívül precíz, kreatív, és a serpenyővel a kezében bátor is. Müller azt mondta róla, azért szeretne vele dolgozni, mert minden pillanatban rend van körülötte.
– A Lerbach kastélyszállóban tanultakat nem hiszem, hogy direktben tudnám hasznosítani, az ott látottak várhatóan inkább a napi munka során, főként az új menü kialakításakor fognak „előjönni”. Márpedig Szása ilyenkor ki is kéri a véleményünket. Persze természetes elvárás, hogy amit ott elleshettem, abból valamit itthon mutassak is meg: hatfogásos menüsort készítettem, amelynek az elemeit a németországi út ihlette – látványos fogások, de azért olyanok, amik a nálunk kapható alapanyagokból a mi konyhánkon is elkészíthetőek. Az eredményeim ugyan nem változtattak meg, de azért jó érzés, hogy ha újra versenybe kellene szállnom a Szakácskirály vetélkedőn szereplőkkel, ma már másképpen néznének rám, mint amikor először találkoztunk.

Kapcsolódó cikkeink