Csekélyebb az infláció a román élelmiszerboltokban, mint nálunk

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 20. 13:02

Bár Romániában a hivatalos adatok szerint nem sokkal volt alacsonyabb az infláció mértéke augusztusban a magyarországinál, több, itthon csúcsdráguló termék ára is jóval kisebb mértékben emelkedett a szomszédban. Ilyenek például az élelmiszerek, amelyek itthon majdnem 31 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve, ezzel szemben kint “csak” 18,2 százalékot nőttek az árak – fejti ki a Pénzcentrum, az Eurostat és a KSH adatait alapul véve.

Romániában 18,2 százalékot nőttek az árak

Erre többek között az lehet a magyarázat, hogy a román inflációt jócskán felhúzzák az energiaárak, amelyek még nem feltétlenül látszanak az augusztusi magyar adatokban. Elképesztően kilőtt az infláció Magyarországon: a KSH szerint augusztusban összességében a fogyasztói árak átlagosan 15,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára 30,9%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

Ráadásul az Eurostat még ennél is rosszabb adatot közölt, mivel ők már az augusztus elsejétől megemelkedő rezsidíjakat is beleszámolták a statisztikába. Így pedig szerintük Magyarországon 18,6 százalékos volt az infláció augusztusban. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest 3,7 százalékpontos volt a növekedés, amivel a miénk a legmagasabb érték az unióban.

Most az inflációs statisztikákat megvizsgálva megnéztük, mi a helyzet drágulás tekintetében Romániában, amely a szomszédos, uniós országok között jellemzően a legrosszabb helyzetben van. Bár a romániai statisztikai hivatal nem feltétlenül ugyanazokat termékeket vizsgálja, mint a magyar, de az ő számításaik szerint Romániában augusztusban összességében 15,3 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbiaknál.

A teljes cikk itt olvasható, grafikonnal.

Kapcsolódó cikkeink