Csehországban 10,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 06. 05. 11:06

 Áprilisban 10,9 százalékkal csökkent a naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalom Csehországban az egy évvel korábbihoz mérve – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

A koronavírus-járvány elleni intézkedésekkel magyarázható visszaesés az összes üzletet érintette.
Ugyanakkor 47,5 százalékkal emelkedett az internetes boltok és csomagküldő szolgálatok forgalma, ami az utóbbi másfél évtizedben a legmagasabb növekedés.
A statisztikai hivatal egyben felhívta a figyelmet, hogy tekintettel a rendkívüli intézkedésekre nem lehet kizárni, hogy az áprilisi adatok később jelentősen módosulhatnak.
Az előző hónappal összemérve 4,8 százalékkal volt alacsonyabb a cseh kiskereskedelem áprilisban.
A cseh kormány koronavírus-járvány elleni intézkedései következtében március közepétől az üzletek többsége egészen, vagy részben zárva volt, kivételt csak az élelmiszerboltok, a drogériák és egy-két más üzlet képezett.
A legnagyobb, több mint 80 százalékos forgalomcsökkenést a ruha- és a cipőboltok könyvelték el. A szabadidős és sportfelszereléseket árusító boltokban 55 százalékkal csökkent a forgalom.
Az autóeladások áprilisban 43,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy éve. Márciusban ez a csökkenés 27,8 százalékos volt. (Kokes János, MTI)