Csak a piac kellett a Pentának?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 27. 13:00

Uniós konfliktussal is fenyeget a két üzemet leállító, emiatt “piacvásárlással” vádolt szlovák-cseh Penta húsipari csoport és egyes vezető kormánypárti politikusok vitája.

Nem hitt a fülének Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, amikor márciusban az szja-törvény módosítása miatt bérkompenzációra akarta rávenni a szolnoki székhelyű Debreceni Csoport Húsipari Kft. vezetőit. Azt a választ kapta ugyanis, hogy változott a napirend, s béremelés helyett bezárják a debreceni gyárat. A bejelentés nemcsak a közel 400 dolgozó számára volt hidegzuhany, de a cívisváros önkormányzatánál is kiverte a biztosítékot.

Papp László, a húsüzem ügyének rendezésével megbízott debreceni alpolgármester az első egyeztetésen fél év haladékot kért tárgyalópartnerétől, Szűcs Viktortól, a Debreceni Csoport Húsipari Kft. projekt igazgatójától.


A húsvét előtti tárgyalási forduló után Kósa Lajos polgármester már így nyilatkozott a Figyelőnek: “Azon vagyunk, hogy ne kelljen bezárni a gyárat”. A gyártókapacitást tartósan meg akarják menteni, Kósa az ünnep után folytatja a tárgyalást a csoport vezetőivel.

Közben politikai síkra terelődött a gyárbezárások ügye, mert Jakab István fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke – egyúttal a mezőgazdasági bizottság tagja, illetve a családi gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke – a Kisalföld című lapnak nyilatkozva nyilvánosan is megfogalmazta a vádat, miszerint a “Penta piacot vett” a magyar húsüzemekkel. Ezért tesz lakatot a debreceni mellett a hónapokkal ezelőtt megvásárolt Kaiser Food Kft. mosonmagyaróvári üzemére is. A Figyelő szerint az érdekvédő politikus éppen azt vizsgálja a vidékfejlesztési tárcával egyeztetve, milyen szándékkal szerezte meg a kockázatitőke-befektető társaság a magyar állattartóknak megélhetést adó vállalatokat. Azt szeretnék kideríteni, kapott-e támogatást, teljesítette-e a feltételeket. A folyamatban lévő ügyben még nem akart nyilatkozni a Figyelőnek a parlamenti alelnök, de a Figyelő értesülésére adta, hogy elszánt a gyárbezárás megakadályozásában.

Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. tanácsadó cég üzletág igazgatója sem tartja szerencsésnek, hogy a politika beleszóljon a Penta üzleti döntéseibe. Szerinte racionális okok vezettek erre a lépésre. Bár a különböző statisztikák ellentmondóak, az azért látszik, hogy hazánkban lecsökkent a húsfogyasztás. A felhasználói oldalon 3-4 millió sertésre van igény – igaz, az állatállomány még ehhez képest is kritikus szintre apadt. “A külföldi tőke Magyarországon is piacot vesz, nem szabad ezen csodálkozni” – mutat rá a szakember, hozzátéve: számítani lehetett arra, hogy ha a befektetőnek öt üzeme van, akkor ebből kettőt-hármat “konszolidálni” fog.

“A debreceni és mosonmagyaróvári üzemeink termelésének több mint 90 százalékát a megmaradó magyarországi egységeinkben helyezzük el. Továbbra is határozottan elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt” – hangsúlyozza Szűcs. Ezért fogadja szívesen az önkormányzat megkeresését, és nyitott bárminemű ésszerű és elfogadható megoldás iránt, amellyel elkerülhető a debreceni leépítés – írja a Figyelő nyomán a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink