COVID-19: így hatott a gazdaságra a járvány

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2020. 06. 23. 19:00

Közzétette 2020 második negyedévével kapcsolatos előrejelzéseit az Euromonitor. A kutatócég ismét leminősítette a globális valós GDP-növekedést. Az Euromonitor szerint a fejlett gazdaságokat fogja a leginkább sújtani a válság: ezeken a helyeken a gazdasági aktivitás 6%-kal eshet vissza 2020-ban. Ez a visszaesés jól jelzi a vírus erős elterjedését ezekben a régiókban, valamint ezeknek az országoknak a komoly lépéseit a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Leült a gazdaság

A fejlődő országok gazdaságai is megérzik a válságot – náluk 1 % körüli visszaesésre lehet számítani idén.

A távolságtartó intézkedések komoly visszaesést eredményeztek az üzleti életben, s érintették mind a munkavállalást, mind a fizetéseket. Minden egyes hónapnyi szigorú karantén / korlátozás nagyjából 25-45%-os csökkenést okozott a gazdasági aktivitás terén a normálishoz képest.

Az előrejelzések feltételezik, hogy a szigorú távolságtartó intézkedések sikeresen gátolták meg a vírus (további) terjedését, ami 2020 második felében enyhítéseket tesz lehetővé.

Ezzel együtt folyamatosan érezhető egyfajta bizonytalanság egy sor területen: a járványt, a pénzügyi stabilitást illetően, és atekintetben, hogy vajon a kormányok képesek-e kezelni a magánszektor bizonytalanságát és az alacsonyabb bérek negatív hatását.

Az Euromonitor mindezt figyelembe véve arra jutott, hogy előrejelzéseinek valószínűsége 38-48%-ra tehető, a fennmaradó százalékmennyiségen pedig három pesszimista szcenárió „osztozik”. Az első forgatókönyv szerint a 2020-as GDP-növekedés -6 és -4 % között alakul, 2021-ben pedig 2,5% és 5,5 % között. A globális fertőzési arány 5-25 % lesz, a halálozási ráta pedig 0,5-1,5 %. A tőzsdeárak 10-30 százalékot zuhannak majd. A második pesszimista szcenárió szerint a GDP-növekedés idén -8 és -6% között mozog majd, 2021-ben pedig 0,5% és 3,5 % közötti érték várható. A fertőzési arány 15-35 %-ot fog érinteni, a halálozások pedig 1.0-3.0%-ot. A harmadik, legpesszimistább előrejelzés -11,5 és -8% közé teszi a GDP-növekedést, ami jövőre -2,5 és 2,5% közöttivé alakul, a fertőzöttek aránya eléri a 20-50 %-ot, és a lakosság 1,5-3,5%-a hal bele a fertőzésbe.

USA

Az amerikai gazdaság várhatóan 5-7%-kal fog csökkenni 2020-ban, amit aztán egy 3,2-5,2%-os növekedés követ majd jövőre. Erre az országra vetítve az Euromonitor a 38-48%-os valószínűséget jósol az alap előrejelzés bekövetkeztére, de nyitva hagyja a pesszimistább szcenáriók lehetőségét is.

A Covid-19 keményen megrázta az USA-t az első két negyedévben. A halálozások száma meghaladta a 80 ezret, és év végéig ez a szám túllépi a 100 ezret is, ám a pesszimista forgatókönyvek 300.000-900.000 halálesetet jósolnak.

Szinte minden amerikai állam bevezette a karantént, s csak néhány enyhített a szigorú rendelkezéseken május folyamán. Az élet láthatóan csak nagyon lassan tér vissza szokott medrébe a még mindig érvényben lévő szociális távolságtartás és a fertőzéstől való kitartó félelem miatt.

Március végén az amerikai kormány beindított egy 2,2 billió dolláros fiskális stimuláló csomagot, amelyből olyan intézkedésekre jut pénzt, mint közvetlen átutalás a bajba került háztartásoknak, kölcsöntámogatás a vállalkozásoknak, valamint a munkanélküliek biztosításának kiszélesítése.

Az alapvonal-előrejelzés szerint ezek a lépések elegendőek lesznek ahhoz, hogy elhárítsák a bajt, és megóvják a háztartásokat és a magánszektort az összeomlástól.

KÍNA

A kínai gazdaság erőteljesen elkezdett zsugorodni 2020 elején, de mostanra már jól látszanak a „felépülés” jelei. A GDP-növekedés az alap előrejelzés szerint -1,1%-ról 1,7%-ra emelkedik majd, amit jövőre várhatóan egy 6,6-9,6%-os növekedés követ. Ugyanakkor az alap előrejelzés csak 38-48%-os valószínűséget jelez ezen a ponton, s itt is valóra válhatnak a jóval negatívabb jóslatok.

Az egy főre eső fogyasztás 12,5 %-kal csökkent az előző év ugyanezen időszakához képest. A fix tőkebefektetések 16,1%-kal voltak kevesebbek 2020 első negyedévében az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az építkezések 17,5%-kal estek vissza, az éttermek és szállások aktivitása pedig 35.3 %-kal.

Az előzetes Q2 adatok mutatnak némi javulást a gazdasági aktivitást illetően. A nominális retail eladások áprilisban 7,5%-kal voltak alacsonyabban az előző évhez képest. Az ipari termelés most 3,9%-kal magasabb, mint egy éve.

INDIA

India gazdasága idén várhatóan 2,1%-kal fog nőni, ami 3.7 százalékponttal alacsonyabb, mint amennyire a COVID-19 krízis előtt számítottak az első negyedévben.

Más nagy országokhoz képest India gazdasága valószínűleg fenntartja pozitív növekedését 2020-ban, 2021-ben pedig várhatóan 7%-ra gyorsul majd fel. A kormány költségvetési deficitjének növekedését a járvány előtt 3,5%-ra tették az elemzők, ám a kormány gazdaságélénkítő terve 31%-kal növelte a kiadások mértékét.

A Q1-ben tapasztalt javulás ellenére India exportja 3%-kal csökken 2020 második negyedévében, még akkor is, ha a vasérc- és a gyógyszerexport még a karantén bevezetése után is növekedett. Az importot illetően 8%-os növekedés várható 2020 Q2-ben.

JAPÁN

A japán gazdaság feltehetően 4.4-6.8%-kal csökken 2020-ban. Az országban nagyon hamar, januárban tört ki a járvány, ráadásul az USA és Kína, Japán két legnagyobb kereskedelmi partnere komolyan érintett volt a korlátozásokat és lezárásokat illetően. A vészhelyzet-állapot továbbra is jelen van az ország egyes részein: egyes önkormányzatok arra kérik az embereket, hogy továbbra is maradjanak otthon, a közösségi terek és helyek pedig zárva tartanak.

A bejelentett fiskális stimulus mostanra 21,1%-a Japán GDP-jének és várhatóan tovább emelkedik majd. A csomag legnagyobb részét olyan egyének és cégek megsegítésére fordítja a kormány, akiket a közvetlenül érintett a járvány.

EUROZÓNA

A járvány kitörését követően az Eurozóna vált a világ egyik legkomolyabban érintett régiójává, hiszen Spanyol-, Olasz- és Franciaországban volt a legmagasabb a halálozási arány. A legtöbb Eurozóna-beli kormány szigorú lépéseket tett március-április folyamán, és májusban is csak részben oldotta fel a korlátozásokat és lezárásokat. Minden egyes hónap, amelyben még tartottak a korlátozások, 25-45%-os gazdasági aktivitáscsökkenést jelentett. Ennek eredményeképpen az Eurozóna gazdasága 6,3-8,5%-kal csökkent, amit jövőre várhatóan egy 3,3-3,5%-os növekedés követ majd. A fogyasztói költés valószínűleg még erősebben csökken, mint a GDP a távolságtartási előírások, a csökkenő háztartási bevételek és a fogyasztással kapcsolatos növekvő bizonytalanság miatt.

ÖSSZEGZÉS

A Covid-19 mély gazdasági válságba sodorta a globális alapvonal-előrejelzést. A recesszió egy sor másik kockázat megjelenését is előrevetítette: az USA-Kína kereskedelmi háború szcenáriójának valószínűsége komolyan megnövekedett, mivel az USA azzal fenyeget, hogy megemeli kereskedelmi adóit Kína felé.

 

Kapcsolódó cikkeink