Cofidis: Egyre többen vennének fel hitelt

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 10. 11:30

Csökkent a hitelekkel szembeni negatív hozzáállás a tavalyi évhez képest – derül ki a Cofidis Hitel Monitor első negyedéves eredményeiből. A kölcsönre, mint a nagyobb léptékű célok elérését segítő eszközre tekintők egyre többen vannak, rájuk a pénzügyi tájékozottság is nagyobb arányban jellemző.

penz--

Nagyobb pénzügyi önbizalom, pozitívabb megítélés
Bár a lakosság 66 %-a továbbra is alapvetően tart a hitelek rejtett költségeitől, és ugyanekkora az aránya azoknak, akik a hitelkonstrukciók átláthatatlansága miatt éreznek így, az elmúlt negyedévhez képest jelentősen, 53%-ra nőtt azoknak az aránya, akik a hitelfelvételre úgy gondolnak, mint eszközre, amely segíti őket nagyobb céljaik elérésében. Emellett nagymértékben nőtt azok száma is, akik biztonsági tartalékként tudnak tekinteni a személyi kölcsönre (39%). Azok pedig, akik váratlan kiadások finanszírozásához tartják jó lehetőségnek a kölcsönöket, lényegében ugyanannyian vannak, mint a megelőző időszakokban: arányuk 44 %. Érdekes párhuzam, hogy mindemellett a hitelügyintézés folyamatához nagyobb önbizalommal állók is egyre többen vannak: nőtt azok száma, akik tisztában vannak azzal, hogy a hitelfelvétel gyors (55%), interneten (42%) vagy telefonon keresztül (32%) is intézhető folyamat.

Egyre többen kedvelik a hiteleket
Lassan, de biztosan növekszik azok aránya tehát, akik kifejezetten pozitívan vélekednek a hitel intézményéről: 2013 hasonló időszakához képest másfélszer annyian vannak, akik úgy nyilatkoztak, hogy egyfelől ha az ember kellően megfontolt és körültekintő a hitelekkel kapcsolatban, akkor nem kell tartania a kölcsönökkel járó bizonytalanságtól és kockázatoktól, illetve, hogy a hitelre lehetőségként érdemes tekinti, mintsem szükséges rosszra.

Ők valószínűleg nem a levegőbe beszélnek: az átlaghoz képest magasabb a körükben azoknak az aránya, akik vettek már fel hitelt valaha. (87%-uk folyamodott már kölcsönhöz) A legtöbben áruhitelt, lakáshitelt és folyószámlahitelt vettek már igénybe, valamint ők azok, akik az átlagnál jóval magasabb arányban hitelkártyát is használnak. Saját bevallásuk szerint ráadásul az átlaghoz képest sokkal tájékozottabbak a hitelekkel kapcsolatban.

A nagyobb pénzügyi önbizalommal rendelkezők táborának növekedésével párhuzamosan jelentősen csökkent viszont azok aránya, akik kifejezetten visszautasítóak a kölcsönökkel kapcsolatban. Ők, az előző évek hasonló időszakait összehasonlítva legtöbben (46%) 2013 első negyedévében voltak. Idén az első negyedév végén azonban már 11 %-kal kevesebben vannak a hitel-ellenesek: 35 % nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten ellenérzései vannak ezekkel a pénzügyi termékekkel kapcsolatban. A körükben a legalacsonyabb azok aránya, akik vettek már fel hitelt valaha (74%). A legtöbben lakáshitelhez és áruhitelhez folyamodtak.

A lakosság nagyjából fele semleges attitűddel áll a hitelekhez. Elfogadják azt, hogy a hitelekre szükség van és bizonyos élethelyzetekben a hitelfelvétel egy racionális döntés lehet, ugyanakkor a hitelek negatív oldalát is látják.

Nő a nyitottság a hitelfelvételre
A hitelekkel szembeni ellenérzés csökkenése és a hitelügyintézéssel kapcsolatos ismeretek terjedése a Cofidis Hitelaffinitási Indexében is meglátszik: a hitelekkel szembeni lakossági affinitást 0-100-ig terjedő skálán mutató index értéke jelentősen, 9,5-ről 12,9 pontra növekedett 2013 első negyedévéhez képest. A hitelekre leginkább nyitottnak a 30-49 évesek és a diplomások bizonyulnak.

A

Kapcsolódó cikkeink