CIB Bank: jövőre lassulhat a gazdasági növekedés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 11. 26. 11:30

A GDP 4,7 százalékkal nőtt az első fél évben és ez az ütem alig mérséklődik az év hátralévő részében, így 2018-ban jóval 4 százalék feletti lehet a gazdasági növekedés a CIB Bank előrejelzése szerint.

A külső környezet alakulását és az uniós támogatások várható felhasználását egyaránt figyelembe véve 2019-ben elkerülhetetlennek tűnik a GDP-növekedés lassulása. A 3-3,5 százalék közé várható érték azonban nem áll távol a megelőző öt év átlagától – fejtette ki Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Jövőre is a belső felhasználás, főleg a lakossági fogyasztás és a beruházások diktálja majd a növekedés tempóját, 2020-tól viszont a belső kereslet gyengülésével párhuzamosan újra a nettó export járulhat hozzá pozitívan a növekedéshez – vélekedett a szakértő.
A CIB Bank november eleji előrejelzése szerint a korábban prognosztizáltnál néhány tized százalékponttal magasabb, 2,9 százalékos lehet az infláció idei éves átlaga. Az elmúlt hónapokban a fogyasztói árindex tartósan átlépte a 3 százalékos küszöböt, októberben megközelítette a 2-4 százalékos jegybanki célsáv felső szélét. A gazdaságban fokozatosan, de egyértelműen erősödik az inflációs nyomás, amit alátámaszt a maginflációs mutató és az MNB alapmutatóinak alakulása, így összességében a 3,5 százalékot is elérheti az éves átlagos infláció 2019-ben.
Az infláció alakulásához kapcsolódó monetáris politikáról a CIB Bank elemzése azt emeli ki, hogy a tartósan laza monetáris kondíciók hosszabb távú fennmaradásának szándékát jelző jegybanki kommunikáció a nyár folyamán óvatosabbá vált, majd az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi lazítási programjának lezárásáról szóló bejelentése után szeptemberben az MNB is a nem-konvencionális eszközök alkalmazásának módosítását jelezte.
A bank elemzőinek véleménye szerint az alapkamat 2019 végéig változatlan szinten maradhat, ugyanakkor az emelkedő infláció és a globális folyamatok együttes eredményeképpen jövőre emelkedő BUBOR-kamatszintek prognosztizálhatók. Az év vége felé a jegybanki betéti kamat emelkedésére lehet számítani, összhangban az EKB várható kamatlépéseivel. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink