Magazin: A magyar minőség ünnepe

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 10. 05. 07:08

Immár 20. alkalommal kerültek átadásra a Magyar Termék Nagydíj védjegy kitüntetései. Az Országház Felsőházi termében szeptember 5-én megrendezett gálán 54 cég vehette át a hazai gazdasági élet legkimagaslóbb elismerését, a Magyar Termék Nagydíj védjegy használatát jogosító oklevelet, melyet a nyertes pályázók összesen 64 terméke és szolgáltatása érdemelt ki.

A2017. évi díjakat Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át. Az eseményen beszédet mondott még dr. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos és dr. Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke is. A húszéves Magyar Termék Nagydíj Pályázatot az Industorg-Védjegyiroda Minőségügyi Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Nádudvari Élelmiszer Kft., a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a ProfessionCert Kft. írta ki és valósította meg. Kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, szakmai támogatója a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A jubileumi ünnepség után Kiss Károlyné az elmúlt 20 évvel kapcsolatban elmondta: a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy itt vannak, és a Magyar Termék Nagydíjakat az ország házában adják át.

– Az 1998-ban átadott 12 nagydíj helyett, a különdíjakkal együtt ma már 100 díjat oszthattunk ki, és ebben az évben 46 témakörben pályázhattak a vállalkozások. Azt gondolom, ezek mind egyértelműen a fejlődés jelei – foglalja össze Kiss Károlyné az eredményeket. – A jubileumi évre nem készültünk különlegességekkel. Ünnepeljük, hogy megértük ezt a kort, de a Magyar Termék Nagydíj Pályázat szellemiségének változatlannak kell lennie. Alkalmakhoz kötődő újítások helyett a kiváló minőséget kell folyamatosan produkálni.

Megkérdeztük, a közeljövőben várhatóak-e változások akár a jogszabályi háttérben, akár a pályázatok elbírálásában.

– Természetesen, ha jogszabályi változások vannak, arról mi is értesülünk, és azok pályázati feltételekhez kötődő részeit beépítjük az eljárásba, jelenleg azonban nincs ilyen információnk. Mi minden évben leszűrjük a tapasztalatokat, mert mindig arra törekszünk, hogy a legjobbat tegyük. A Magyar Termék Nagydíj Pályázatnak szigorú követelményrendszere van. Amikor valamit jobbá kell tenni, akkor megtesszük, és változtatunk, de ezek apró lépések.

A Magyar Termék Nagydíj idei évében az integrált megoldások, az energiahatékonyság, valamint a hagyományok tisztelete volt fókuszban, de világszínvonalú pályázatok érkeztek „Kulturális rendezvények” témakörében is. Újdonságként múzeumi programok és szolgáltatások területén is gyarapodott a Magyar Termék Nagydíj védjegy jogosultjainak köre, a díjazott külhoni vállalkozások aránya pedig ebben az évben már elérte a 9,3%-ot. A Magyar Termék Nagydíj 20 éves működése során megítélt nagydíjak száma ezzel 673-ra emelkedett.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat hazánk legrangosabb objektív minősítési rendszere. Az egyetlen nem szakmai specifikus tanúsító elismerés, melyre a gazdaság egész területéről, önkéntes, nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni.

J.A.

Kapcsolódó cikkeink