A cégek kintlevősége meghaladja árbevételük negyedét

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 11. 20. 11:03

A cégek összesített árbevételének mintegy 28 százaléka olyan összeg, amit már kiszámláztak, de még nem fizettek ki – derül ki az Opten céginformáció szolgáltató legfrissebb adataiból.

A tájékoztatás szerint a vállalati követeléskezelési szakmában dolgozók 91 százaléka úgy véli, hogy Magyarországon nem romlott a fizetési morál az elmúlt 1 évben. De a cégek összesített árbevételének mintegy 28 százaléka így is olyan összeg, amit már kiszámláztak, de még nem fizették ki. Ebben a még le nem járt fizetési határidejű számlák éppúgy benne vannak, mint a lejártak vagy akár a jogvita folytán elhúzódó ügyek.
A magyar vállalatok kintlévősége átlagosan az éves bevételük több mint 28 százaléka. Mivel a cégek kintlévősége általánosságban 5-szörösen meghaladja nyereségüket, így könnyen belátható, hogy a számlák (vagy egy részük) tényleges kifizetésének elmaradása komolyan veszélyezteti az egyes cégek működését éppúgy, mint az egész gazdaságot.
A II. Országos kereskedelmi hitelkockázati konferencián részt vett szakemberek 98 százaléka véli úgy, hogy a céginformációs rendszerek használatával javulnak a kockázatkezelési folyamatai; 76 százalékuk szerint ez a javulás jelentős mértékű.
A munkaerő-piaci fordulat hatására Magyarország megközelítette a teljes foglalkoztatást. De az is fontos, hogy a versenyképesség növelése révén Magyarország egy tőke- és tudás-intenzív növekedési pályára álljon – idézi az összegzés Balatoni Andrást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetőjét.
Ennek első jelei már az idei évtől jelentkeznek, mivel a beruházások számottevő emelkedését regisztrálhattuk az első fél évben, és a termelékenység is három százalék körül emelkedhet 2018-tól kezdve – jegyezte meg, tartalmazza a tájékoztatás. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink