Magazin: Budavári borünnep

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 05. 07:17

Az európai viszonylatban is különleges, évente több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivált idén már 27. alkalommal rendezték meg a Budai Várban. Az elbűvölő „díszletek” között zajló szeptemberi borünnepen 200 borászat többezer borát kóstolhattuk. A látogatókat számos szakmai és szórakoztató programmal is kényeztették a szervezők.

Sok napsütés, jó programok, széles bor- és ételválaszték: idén sem panaszkodhattak a Borfesztivál látogatói és kiállítói a „felhozatalra” és az időjárásra, Magyarország borászainak színe-java optimális körülmények között kínálhatta kóstolásra legjobb termékeit.

A Borfesztivált dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg

Ami a gasztronómiát illeti, jól megfértek egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food és a gourmet különlegességek is. A bort jól kiegészítő sajtok több standon is, kemencében sütött ételek, tipikus food truckos fogások is, minőségi édességek – izgalmas kínálat várta a kulináris élvezeteket is keresőket. Aki terített asztalnál kívánta elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az is megtehette azt a Barokk kapu alatti kényelmes és ex­kluzív Budapest Terrace-on.

A rendezvényt idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei programja tette még izgalmasabbá. A nagyszínpadon és három pódiumszínpadon sok népszerű előadó és fiatal tehetség tette nehezen felejthetővé a kellemes estéket. A négy nap programját más-más stílus ihlette, jelezve, hogy a Borfesztiválon mindenki megtalálja kedvenc zenéjét és borát is. Első nap a könnyűzenéé volt a főszerep, pénteken a világzene képviselői szórakoztatták a közönséget, szombaton került megrendezésre a Magyar Jazz Napja, a zárónap pedig a népzenéé és néptáncé volt – a különböző stílusok hangulatához leginkább illő bortípusokra ajánlást is kapott a közönség.

A borfesztivál egyik leglátványosabb programelemét, a hagyományos Szüreti Felvonulást a Budai Várban idén is a Fonó Budai Zeneházzal közösen valósították meg a szervezők. A felvonuláson borvidékeink elöljárói, hagyományőrzői, a borrendek, és persze a borrégiókból érkező, egyedi népviseletbe öltözött néptánc- és hagyományőrző együttesek vettek részt.

Idén a Balaton-régió volt a jelképes fővendég: a Borfesztivál a Balatonra és a tó körül található borászatokra, borokra próbálta felhívni a figyelmet a „Balaton MOST” program keretében. A rendezvényen több mint 20 balatoni borász mutatta be termékeit.

Különleges szakmai programnak bizonyult a VinAgora Taste of Hungary, amelynek elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító borászatok az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedték. A zavarba ejtően sokszínű kínálatban való eligazodásban kapott segítséget az érdeklődő; minden kategóriának egy-egy csúcsminőségű borát lehetett próbálni. A projekt izgalmas élményt nyújtott a hazánk borkultúráját még kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, de hasonlóan nagy élmény volt a legjobb ízeket kereső hazai fogyasztóknak is.

Idén is zajlottak Borpár szakmai kóstolók, ahol játékos kóstolóprogram keretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmai érdekességeket mutattak be a látogatóknak. A vendégek megtapasztalhatták például, milyen módon jelennek meg a borban a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok vagy a fahordós érlelés. A párokat egymás mellett kóstolva viszonylag könnyen érzékelhetővé váltak a borok karakterét meghatározó legfontosabb tényezők hatásai.

A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatták, tehát az egyik bor ingyenes volt. A borpárok fellelhetőségéről speciális füzet tájékoztatta az érdeklődőket, a résztvevő standoknál személyesen a borász vagy egy megfelelően jártas szakember vezetésével kóstolhattunk.

Az Érmes Borok Házában a Savoyai teraszon a Borfesztivál közönsége személyesen találkozhatott azoknak a magyar pincészeteknek a boraival, amelyek az idén júniusban megrendezett 19. Vin­Agora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Hazánkból és további 12 országból 545 bor versenyzett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, melyek közül 6 Champion díjat, 4 nagyarany, 73 arany és 87 ezüstérmet vittek haza a magyar borászok.

Újra be lehetett ülni a fesztiválhoz kötődő, rendre a nyitás előtti napokra szervezett Boregyetem színvonalas kurzusaira, amelyek ezúttal a „Balaton MOST” programjára építve a tó körüli jellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismertette meg az érdeklődőket. Olyan izgalmas kérdések kerültek megvitatásra, mint például, hogy mely fajtáknak van jövője a Balaton körüli borvidékeken, hogyan befolyásolják fejlődésüket a betegségek és a klímaváltozás; az előadásokat borkóstolók tették igazán élvezetessé.

Az impozánsan kialakított Butlers Borkvíz Bár interaktív sátorban számtalan, borral kapcsolatos érdekességgel találkozhatott a látogató. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának szakemberei a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezzel a vásárlói tudatosság erősítése jegyében több játékos feladattal álltak az érdeklődők rendelkezésére.

Idén már 19. alkalommal került megrendezésre a Jótékonysági Borárverés, amelyre vállalkozók és magánszemélyek 37 különleges tételt ajánlottak fel. A befolyt összeggel ezúttal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezelésében lévő gödi Topház nevű intézményt támogathatták, ahol kétszáz fogyatékos embertársunk éli mindennapjait.

Zilai Zoltán
ügyvezető
Magyar Szőlő- és Borkultúra

Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője a zárás utáni első számvetésben lapunknak elmondta, hogy a magyar bor nagy ünnepén a négy nap alatt közel 45 ezer látogató vett részt, 160 boros – saját, illetve kollektív – standon 200 borász mutatta be termékeit. A rendezvény főtámogatója a SPAR volt. A szervezők a hazai termékekre koncentráltak elsősorban, külföldi borok közül olyanok kaphattak helyet a standokon, amelyekkel már találkozott a magyar üzletekben a fogyasztó.

Az ügyvezető szerint a tavalyinál is jobb minőségű szolgáltatásokkal várták a vendégeket, nem lehetett gond a tisztasággal, a területet rengeteg növény díszítette, esténként az építkezésben érintett falfelületeket fényfestéssel dekorálták.

Több tízezer ember étkezését sikerült magas színvonalon megoldani: minden eddiginél színesebb volt a kínálat, kisebb egységekben, több helyen, nagyobb választékban lehetett kóstolni a mai trendek mentén készített utcai, barbeque vagy éppen népi ihletésű ételeket. Az AMC „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampánya keretében ismert és kevésbé ismert magyar halfajták ízeit hasonlíthatták össze az érdeklődők.

A szervezők büszkék arra, hogy a fesztiválon idén Nagy István agrárminiszter is látogatást tett, és más minisztériumok is magas szinten képviseltették magukat. Ahogy ismeretes, Áder János köztársasági elnök minden évben ellátogat a rendezvényre. //

Kapcsolódó cikkeink