Megújult az egyedi ízvilágú eredetvédett Budapesti Téliszalámi

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 09. 01. 10:24

Eredetvédett recept alapján készített, különleges ízvilágú, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű terméket állítottak elő a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársai a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának szakmai támogatásával. Ennek eredményeként megőrizték a méltán híres eredetvédett Budapest Téliszalámit, melynek újbóli premierjére a mai napon került sor, a SPAR Magyarország Kft. közreműködésével. Az Egyetem Élelmiszertudományi Kara által készített eredetvédett szalámi füstölt, sertéshúsból, szalonnából, természetes alapanyagokból, fűszerekből, nemespenészes érleléssel, hidegfüstöléssel készül.

Friedrich László, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánhelyettese köszöntőjében kiemelte: „a 2009 óta nem gyártott specialitást a budapesti szakembergárda kimagasló mesterségbeli tudással, rátermettséggel alkotta meg – a szakma mestereitől származó eredetvédelmi termékleírás és szaktudás alapján. A szalámi egyedi jellegét többek között a különleges aromájú és illatú penészbevonat adja, melynek kialakulásához a Dunához közeli nyirkos levegő is hozzájárul. A szalámi előállítása ugyanis Budapesten, a Dunától számított 1 km-en belüli területen történik. A speciális klimatikus viszonyok, a Duna által meghatározott klímájú, érlelőkben végzett hagyományos füstölési és hosszú idejű érlelési eljárás során alakul ki a nemespenész a szalámirudak felületén. A tradicionális füstölés és érlelés az 1800-as évek végén kialakított technológia alapján történik jelenleg is, manufakturálisan.”


Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának vezetője hangsúlyozta: „a minisztérium elkötelezett a kiváló minőségű és a hagyományokkal rendelkező élelmiszerek iránt. Fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók megismerjék eredetvédett és hagyományos termékeinket, és nagyobb mennyiségben fogyasszák azokat. Ezt a célt a kiváló élelmiszereink ismertebbé tételével, fogyasztói edukációval kívánjuk elérni. Büszkék vagyunk a Budapesti téliszalámira, egy több mint 100 éves specialitásunkra, és örömünkre szolgál, hogy a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársai ismét elkészítették ezt az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékünket.”

Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kft. húsüzem igazgatója elmondta: „mindig törekedtünk arra, hogy az ilyen kezdeményezéseket, mint ami most a Budapesti Téliszalámiban megvalósult, támogassuk. Célunk ugyanis, hogy minél több magyar terméket árusítsunk. Jelenleg a mi kiskereskedelmi hálózatunk kínálja a legtöbb magyar cikket. Szerencsére ma már egyre nagyobb az igény a magyar minőségi termékekre, vásárlóink tudatosan keresik a hazai élelmiszereket.
Az Élelmiszertudományi Karral való együttműködésünk hosszú évekre tekint vissza, melyben nagyon lényeges hogy saját húsüzemet működtetünk, illetve saját kézben van a minőségbiztosításunk is. Szeretnénk, hogy egyre több hagyományos és magas színvonalú technológiával előállított termék legyen a polcainkon, s „modern kézművesekké” váljunk.”

A Budapesti Téliszalámi megalkotását és készítését segíti többek között a kedvező nyersanyagellátás, a műszaki fejlettség és gyártástechnológia magas színvonala, valamint a nagysúlyú sertésekből származó alapanyag jellegzetessége, miszerint a kiinduló hús- és szalonnaanyag, ún. szalámisertésből származhat. A szalámi előállítása során a felhasznált adalékanyagok köre szűk, ezek csak természetes anyagok lehetnek, a savanyító eljárás és anyag (mind kémiai, mind biológiai) alkalmazása pedig tilos. A szalámi ízvilágát a különleges fűszerezés is adja.

A Budapesti Téliszalámi kiváló minősége és harmonikus ízhatása által kiemelkedik a többi szalámiféle közül, megteremtve ezzel a folyamatos belföldi és nemzetközi elismerést. Számos díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhet a szalámi, többek között az 1896. évi Millenniumi Kiállításon kapott Budapest díszoklevéllel, az 1900-as Párizsi Világkiállításon elnyert aranyéremmel, az 1958. évi Brüsszeli Világkiállítás nagydíjával, az 1996-os OMÉK, Gödöllő nagydíjakkal és I. díjjal, a Foodapest ’98 újdonságdíjával, valamint a 2000. évi magyar hagyományteremtő Húsfesztivál elismerő oklevelével.

A Budapesti Téliszalámi rúdáruként egészben vagy szeletelve kerül majd forgalomba.

Kapcsolódó cikkeink