Budapesti szállodák: átlag alatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 01. 08:00

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 209 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2007. január–október között, ez folyó áron 4 százalékos növekedés az előző év hasonló periódusához képest. A 121 milliárd forintos összes szállásdíjbevétel 4 százalékos növekedést mutat a vizsgált időszakban. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január–októberre számított árindexe 8,6 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén 5,9 százalékos áremelkedést mértek.
Január–októberben a KSH adatai szerint hárommillió külföldi vendég 9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma eközben egy százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva.
A Balaton vendégforgalma – elsősorban a belföldi vendégeknek köszönhetően – a többévi csökkenés és stagnálás után 2007-ben nőtt. Január–októberben a szállásdíjbevétel összességében bruttó 18 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 11 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedést a belföldi turizmus 24 százalékos bevételnövekedése okozta, a külföldi szállásdíjbevételek 4 százalékkal csökkentek.
Budapest továbbra is elmarad az előző év azonos időszakában elért teljesítményétől: a belföldi szállásdíjbevételek jelentősen (14 százalékkal), a külföldiektől származó bevételek egy százalékkal csökkentek a 2006. január–októberi időszakhoz mérten. Az ország egészére számított belföldivendég-forgalom bevételei, a turistaszállók és a kétcsillagos szállodák kivételével, jelentősen gyarapodtak. Január–októberben 22,1 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 14,8 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek, 2,1 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadták el a csekket.
2007. október 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2113, ezen belül 761 szálloda, 936 panzió és 416 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping).
Október végén a 45 ezer szállodai szoba 1,4 százalékkal jelentett nagyobb kapacitást, mint egy évvel korábban.

Kevesebb német jön
Az Európai Unióból érkezett vendégek 2 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Ezen belül a hazánk számára jelentős küldő országok polgárai kevesebb vagy ugyanannyi vendégéjszakát vettek igénybe, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi vendégéjszaka-forgalom közel 30 százalékát igénybe vevő Németország esetében ez a csökkenés 9 százalékos a tavalyi időszakhoz mérten. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma a wellness szállodák esetében mutatta a legnagyobb emelkedést (6 százalék). Az egyéb szálláshelytípusoknál csökkenés tapasztalható, kivéve a kempinget, ahol 2 százalékos volt a növekedés. A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 3,4 millió belföldi vendéget és 8,7 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A belföldi­vendég-éjszakák száma – a kétcsillagos szállodák kivételével – az összes szállodai kategóriában emelkedett. Az ötcsillagos házakban 35, a négycsillagosokban 20 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a szállodákban összességében 4 százalék volt a bővülés.

Kedvelt a vidék
A KSH felméréséből kiderül, hogy az év első tizenegy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 61 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított nettó szobaárbevétel 3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Miközben országos átlagban 2 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban némileg csökkent a vendégéjszakák száma. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 500 forint, nettó átlagára 14 500 forint volt a vizsgált időszakban. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 10 600 forint, nettó 8800 forint volt január–novemberben.
2007 első tizenegy hónapjában a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 8,8 millió volt, ami 2 százalékkal meghaladta a 2006. év azonos időszakának értékét. A fővárosi szállodákat stagnálás, illetve csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban mindenhol nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű (5-10 százalékos) emelkedésről a balatoni és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák számoltak be.

Kapcsolódó cikkeink